Nieuws/Entertainment
447898
Entertainment

Neerlands glorie bij de SAG Awards

FOTO'S - Nederland werd zaterdag goed vertegenwoordigd op de rode loper van de Screen Actors Guild (SAG) Awards. Carice van Houten en haar Game of Thrones-collega Michiel Huisman maakten hun opwachting.

De populaire serie wist tijdens de prijsuitreiking enkel een award in de wacht te slepen voor de stuntcrew, maar dat mocht de pret niet drukken voor de Nederlandse acteurs. Carice van Houten deelde haar persoonlijke hoogtepunten op Twitter, waaronder het moment dat ze Shirley MacLaine tegen het lijf liep in de toilet.

Grote winnaar

Netflix' Orange is the New Black kwam uit de bus als de grote winnaar in de categorie tv-series. De gehele cast van de gevangenisserie kreeg een award voor Outstanding Performance by an Ensemble in a Comedy Series. Uzo Aduba kreeg bovendien het beeldje voor beste vrouwelijke hoofdrol. Orange is the New Black wist daarmee de nodige tv-krakers achter zich te laten. Onder meer The Big Bang Theory, Modern Family en Veep grepen naast een prijs.

Voor Netflix was het sowieso een goede avond. Ook het toch al veelgeprezen House of Cards viel opnieuw in de prijzen. Kevin Spacey kreeg voor zijn rol als president Frank Underwood een award voor beste mannelijke hoofdrol in een dramaserie. Hij troefde daarmee onder anderen Jon Hamm (Mad Men), Peter Dinklage (Game of Thrones) en Bob Odenkirk (Better Call Saul) af. De beste vrouwelijke hoofdrolspeler in de categorie drama is Viola Davis. De award voor beste dramaserie ging naar Downton Abbey. De Britten bleven Game of Thrones, Homeland, House of Cards en Mad Men daarmee voor.

Meer winst

Andere prijswinnaars waren: Jeffrey Tambor (mannelijke hoofdrolspeler comedy in Transparent), Queen Latifah (vrouwelijke hoofdrolspeler miniserie in Bessie), Mad Max: Fury Road (filmstuntcrew) en Game of Thrones (stuntcrew series). Voor Idris Elba was het twee keer feest. Naast zijn SAG Award voor beste mannelijke bijrol in Beasts of No Notion kreeg hij ook een beeldje voor zijn hoofdrol in Luther.