Entertainment/Film
459776552
Film

Filmrecensie

Melancholie maakt plaats voor sterrenoorlog in ’Lightyear’

— Wat: animatie, avontuur, science fiction

— Regie: Angus MacLane

Buzz Lightyear: de man, niet de pop.

Buzz Lightyear: de man, niet de pop.

Weet u het nog? In de Pixar-klassieker Toy story uit 1995 kreeg jongetje Andy een speelgoedpop van zijn favoriete filmheld. Het was Buzz Lightyear, een dappere kosmonaut die met een druk op de knop zijn aanstekelijke lijfspreuk kraaide: to infinity and beyond! Nu is er Lightyear, een intergalactische spin-off die het achtergrondverhaal van deze ruimtevaarder vertelt.

Buzz Lightyear: de man, niet de pop.

Buzz Lightyear: de man, niet de pop.

We schrijven sterrendatum 3901. Buzz Lightyear en zijn bemanning crashen met hun ruimteschip op T’Kani Prime. Met zijn vleesetende vegetatie blijkt deze planeet nogal vijandig en dus willen Buzz en consorten zo snel mogelijk wegwezen. De piloot onderneemt een serie hypersonische testvluchten die een terugkeer naar de aarde mogelijk moeten maken.

Zo begint Lightyear sterk. Elke keer als Buzz na een mislukte missie terugkeert, blijkt iedereen op T’Kani Prime plots vier jaar ouder geworden. De piloot ziet zo zijn beste vriendin razendsnel verliefd worden op een vrouw, trouwen, kinderen krijgen, ziek worden en sterven. Het zorgt voor ontroering die in Saoedi-Arabië en de Verenigde Arabische Emiraten niet wordt gewaardeerd: daar is Lightyear inmiddels verboden vanwege een lesbische kus.

Met de komst van de wrede ruimteheerser Zurg slaat de sfeer in Lightyear om. De melancholie maakt plaats voor een klassieke, duistere sterrenoorlog tussen goed en kwaad. Gelukkig zorgt Buzz’ snoezige sidekick Sox voor komische noten. Dit robotkatje heeft niet alleen een superbrein, maar kan in plaats van haarballen verdovende pijltjes uitspugen. Zo bevredigt het fraai geanimeerde Lightyear zeker, maar mist het de originaliteit en sprankel van andere Pixar-originals als Up, Inside out en Coco.

✭✭✭✩ (3,5 uit 5)

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop