Nieuws/Entertainment
462817801
Entertainment

Yorick van Wageningen zegt lidmaatschap Academy op om Gouden Kalf

Acteur Yorick van Wageningen heeft per direct zijn lidmaatschap van de Nederlandse Academy opgezegd. De Academy is de club van filmprofessionals die jaarlijks de verdeling van de Gouden Kalveren bepaalt.

Van Wageningen, bekend van hits als Oorlogswinter en Girl with the Dragon Tattoo, vindt dat de Academy zonder goed na te denken heeft besloten om voortaan nog maar één prijs uit te reiken voor de beste acteerprestatie in een Nederlandse film. Er wordt voortaan geen aparte prijs meer voor beste acteur en actrice uitgereikt.

„Ik begrijp niet dat een beslissing zo omvangrijk als deze niet aan de leden is voorgelegd”, schrijft Van Wageningen in een brief. „Zelfs al is het genderneutraal maken van de acteursprijzen misschien niet verkeerd; het gekozen moment om dit te doen kan nauwelijks slechter. De hele cultuursector is de afgelopen anderhalf jaar vermoord. Tienduizenden makers staat het water tot aan de lippen. Talent is vernietigd. En uitgerekend dit moment nemen jullie zonder ledenraadpleging een beslissing op basis van buitengewoon geladen identiteitspolitiek waarvan je op je vingers kunt natellen dat die de komende tijd de discussie gaat beheersen.”

Mannen in jurk

De Nederlandse Hollywood-ster is niet de enige die kritiek uit op het besluit. „Wie wordt hiermee geholpen?”, vraagt actrice Katja Herbers zich af. „In ieder geval niet de vrouw (die nog altijd minder rollen tot haar beschikking heeft dan de man) en ook niet de Nederlandse film, die hiermee aandacht voor twee films minder genereert.”

Flodder-regisseur Dick Maas ziet echter ook voordelen. „Mannen mogen nu eindelijk in een jurk naar het Gala i.p.v. die verplichte smoking!” schrijft hij op Twitter.