Nieuws/Entertainment
466029
Entertainment

’Ze maken m’n kraam kapot!’

Woedend is vroegere ’Utopia’-inwonder Hakkim Elfassih. De Maastrichtse oliebollenbakker werd in een landelijke producttest met de grond gelijk gemaakt. „Het oordeel is gebaseerd op onwaarheden. Daarbij heb ik mijn oliebollen vier keer door een erkend instituut voor het bakkerijbedrijf laten testen: allemaal dikke voldoendes”, fulmineert Hakim. „Ze maken mijn kraam kapot!”

Zo’n uitslag zwart op wit in de krant, het voelt als vechten tegen de bierkaai, vertelt Hakkim Elfassih . „Al 18 jaar sta ik bij het grootste winkelcentrum van Maastricht, in al die jaren heb ik een grote klantenkring opgebouwd. Met veel plezier bak ik hier elk jaar mijn oliebollen, en doe ik mijn uiterste best om er wat moois van te maken. Maar nu wordt mijn product, onterecht, door het slijk gehaald. Dit kost mij klandizie!”

Certificaat

Al in 2013 kreeg Hakim niet de gedroomde beoordeling voor zijn oliebollen. „Maar omdat dat toen pal voor mijn deelname aan Utopia was, had ik niet genoeg tijd om daar nog iets aan te doen. Ik moest het op zijn beloop laten. Maar het voelde niet goed. Daarom heb ik toen ik het nieuwe seizoen van 2014 inging heb ik meteen contact opgenomen met het NBC, het Nederlands Bakkerij Centrum, een orgaan in Nederland voor het testen van bakkerij producten. Op drie verschillende data heb ik mijn oliebollen laten testen, en elke test kwam goed uit de bus. Ik kreeg zelfs een certificaat, als bewijs van mijn goede producten.”

Helaas kwam de oliebollentester dat jaar niet terug. Maar met het certificaat op zak ging Hakim vol goede moed deze eindejaarsafsluiting in. „Tot ik op 16 december een brief kreeg dat mijn oliebollen opnieuw waren getest Met een vernietigend oordeel: ’Ze smaken naar oud braaksel. Het zou een zegen zijn voor Maastricht als ik ermee zou stoppen...’ Ik schrok hier zó van dat ik meteen het NBC heb gebeld en dezelfde dag mijn oliebollen heb laten testen, en wat blijkt ? Opnieuw kreeg ik een mooi testresultaat van het NBC.”

Onbetrouwbaar

„Hoe kan het dat het orgaan in Nederland voor bakkerij producten tot vier keer toe mijn oliebollen test, en elke keer scoor ik een voldoende en als een krant langskomt, is het rotzooi. Hoe serieus moeten wij dit nog nemen? Ondertussen lijdt mijn bedrijf schade. Mijn vaste klantenkring haalt gelukkig de schouders op, maar mogelijke nieuwe klanten blijven misschien wel weg. Bovendien helpt deze beoordeling niet als het aankomt op toewijzing voor mijn plek in Maastricht, die ik steeds voor vijf jaar krijg. Ik denk dat ik me er maar eens in ga verdiepen om het testpanel te laten beoordelen op hun prestaties en de onbetrouwbaarheid van hun uitslagen! Ze zouden er professionals op moeten zetten.”

Volg Privé ook op Facebook voor het laatste showbizznieuws!