Nieuws/Entertainment
466050
Entertainment

Filmacteur Omar Sharif overleden

De Egyptische acteur Omar Sharif is op 83-jarig leeftijd overleden. Dat meldde de BBC. Zijn agent Steve Kenis zei tegen de Britse omroep dat de acteur vrijdagmiddag een hartaanval kreeg in een ziekenhuis in Caïro.

Sharif werd beroemd door zijn rollen in de Hollywood-films Lawrence of Arabia (1962), Doctor Zhivago (1965) en Funny Girl (1968). Hij werd genomineerd voor een Oscar en won drie keer een Golden Globe Award.

Sharif zag het levenslicht in Alexandrië als Michel Demitri Chalhoub. Hij was een christen van Libanese komaf. Op jonge leeftijd bekeerde hij zich tot de islam om met een Egytische actrice te kunnen trouwen: Faten Hamama. In 1974 gingen de twee uiteen, maar ze bleven samen films maken. Faten overleed begin dit jaar.

Na een afgeronde studie wis- en natuurkunde in Cairo ging hij aan de slag in het houtbedrijf van zijn vader. In Londen ging hij vervolgens naar de toneelschool. Sharif begon zijn acteursloopbaan in de jaren vijftig in de Egyptische filmwereld.

In Hollywood volgde zijn grote doorbraak met zijn rol als Sherif Ali in de film Lawrence of Arabia van regisseur David Lean. Het leverde hem een Oscar-nominatie en twee Golden Globe Awards op. De derde Golden Globe Award was voor de titelrol in Doctor Zhivago, naar het boek van Boris Pasternak, eveneens onder regie van Lean. In Funny Girl speelde hij naast Barbra Streisand.

Met zijn gedistingeerde verschijning deed hij miljoenen vrouwen zwijmelen. Ook speelde hij rollen in onder meer Che!, Juggernaut, The Tamarind Seed en The Pink Panther Strikes Again. Hij won een Gouden Leeuw voor zijn hele loopbaan op het filmfestival van Venetië in 2003.

Sharif was ook een bekende bridgespeler en cricketer. De laatste jaren leed hij aan de ziekte van Alzheimer.