Nieuws/Entertainment
471706
Entertainment

Thomas Berge strijdt tegen neushoornstropers

Zanger Thomas Berge heeft in Zuid-Afrika met eigen ogen gezien wat de gevolgen zijn van neushoornstroperij. ''Het was een schokkende ervaring'', zegt Thomas.

De zanger was in Zuid-Afrika voor het televisieprogramma Zet de aarde op 1, een samenwerking van het Wereld Natuur Fonds (WNF) en AVROTROS. Hij is zo onder de indruk dat hij op korte termijn terug wil om zelf een steentje bij te dragen.

"Je kunt hier niet van wegkijken. Zuid-Afrika is zo’n prachtig land, maar het lijkt wel oorlog. Gemiddeld worden drie neushoorns per dag gedood. Ongelofelijk. Ik wil mijn zoon later echt nog wel neushoorns en andere dieren in het wild kunnen laten zien”, zegt Thomas.

Patrouilles

WNF financiert onder meer rangerpatrouilles in nationale parken. Thomas ontmoette twee rangers vlak voordat ze op nachtpatrouille gingen. Thomas: "De spanning was te snijden. Ik vond het heel onwerkelijk om ze in de nacht te zien verdwijnen in de wetenschap dat ze gewapende stropers tegen het lijf kunnen lopen. De volgende dag hoorden we dat er die nacht schoten waren gelost. De rangers zijn erop afgegaan, maar gelukkig sloegen de stropers op de vlucht zonder slachtoffers te maken."

Thomas bezocht ook een opvangcentrum waar neushoorns worden verzorgd die slachtoffer zijn van stropers. “We hebben foto’s gezien van een neushoornmoeder toen ze net binnen was gebracht. Het dier was bijna doodgebloed. Het gaat inmiddels een stuk beter met haar gelukkig."