Entertainment/Film
485082985
Film

Recensie

’The goldfinch’: Aan de ketting ✭✭✭

— Wat: drama, boekverfilming

— Regie: John Crowley

— Met: Ansel Elgort, Nicole Kidman, Oakes Fegley

Nicole Kidman als surrogaatmoeder in ’The goldfinch’.

Nicole Kidman als surrogaatmoeder in ’The goldfinch’.

De langverwachte verfilming van Donna Tartts, met de Pulitzerprijs bekroonde boek, The goldfinch (Het puttertje) begint lekker. Dankzij de belichting van legendarische cinematograaf Roger Deakins zou het schijnsel over de Amsterdamse grachten in de beginscène zelfs schilder Carel Fabritius hebben bekoord.

Nicole Kidman als surrogaatmoeder in ’The goldfinch’.

Nicole Kidman als surrogaatmoeder in ’The goldfinch’.

In 1654 maakte deze Fabritius het kunstwerk van het kleine, vastgeketende vogeltje. Dit echt bestaande schilderij speelt een prominente rol in Tartts verhaal.

Na een spannend begin springt de film terug in de tijd. Als zijn moeder omkomt bij een bomaanslag in het New Yorkse museum dat ze samen bezoeken, is de 13-jarige Theo Decker alleen. Zijn vader was er al vandoor. Getraumatiseerd en nog onder het stof levert de politie hem af bij de rijke ouders van een schoolgenootje. In deze stijve nieuwe setting met Nicole Kidman als moeder, houdt Theo zich krampachtig vast aan de enige tastbare herinnering van dat laatste moment met zijn eigen maa: het heimelijk uit het puin geviste puttertje.

Helaas krijgt de film nooit echt vleugels. Net als in het dikke boek gaat de vaart er in deze lange verfilming uit. Een boek kun je echter even wegleggen, waardoor het daar minder stoort dan in de bioscoop. Theo’s levensloop voelt als een te lange opmars naar het spannende beginmoment. Terwijl juist dit middengedeelte het ware verhaal is: een coming-of-age over los durven laten om vooruit te komen.