Nieuws/Entertainment
485498
Entertainment

Frans Weisz herdenkt actrice Birgit Doll (57)

De Oostenrijkse actrice Birgit Doll is deze week op 57-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een herseninfarct. Dat heeft filmregisseur Frans Weisz, een goede vriend van haar, vrijdag namens de familie gemeld.

Zij was te zien in hoofdrollen in twee films van Weisz. Voor haar rol in Charlotte uit 1981 werd Doll bekroond. Zij vertolkte in het oorlogsdrama de rol van de Joods-Duitse schilderes Charlotte Salomon die na de Kristallnacht in 1938 naar Frankrijk vluchtte. Hier maakte ze in vier jaar tijd meer dan 1300 expressionistische kunstwerken. Ze werd in 1943 opgepakt en naar Auschwitz gedeporteerd waar ze werd vermoord.

De film werd onder meer geselecteerd voor het Filmfestival van Toronto. De actrice speelde de rol van Salomon nogmaals in de documentaire Leven? Of Theater? van Weisz uit 2012. Hierin bezocht ze met Weisz de oude Franse schuilplaats van de schilderes.

Doll kreeg het herseninfarct twee weken geleden. Doktoren hebben geprobeerd haar in leven te houden, maar het mocht niet baten. Regisseur Frans Weisz zag zijn vriendin de laatste keer in augustus bij een vertoning van de film Leven? Of Theater? in Salzburg. “Ik realiseer me nu ik oud word pas hoe belangrijk de film Charlotte en degene die daar aan hebben meegewerkt voor mij zijn geweest”, laat hij weten. “We hadden al plannen om elkaar weer te zien in Nice, waar haar werk begin volgend jaar wordt tentoongesteld.”

Doll was verder te zien in tientallen Duitstalige films en tv-producties, waaronder Der siebente Kontinent, het filmdebuut van regisseur Michael Haneke.