Nieuws/Entertainment
492035
Entertainment

'Cijfers productie Koningslied incorrect'

John Ewbank over Koningslied: hier gaat iets mis

Componist John Ewbank is verbijsterd dat het door hem geproduceerde Koningslied € 574.463 heeft gekost.

"Ik heb gelijk de artiesten opgebeld toen het bedrag bekend werd. Met z'n achten kwamen we tot 0 euro. Iedereen heeft belangeloos gezongen," vertelt John aan RTL.

"De studiokosten waren 2500 euro. Mijn studio was gratis; ik heb zelfs de lunch en het avondeten uit eigen zak betaald", claimt de componist.

"Ik heb uit betrouwbare bron begrepen dat er bij de schrijvers een onkostenpost van tussen de 5.000 en 10.000 euro was, maar het geld is zeker niet opgegaan aan de plaatopname. Er gaat hier écht iets mis, maar wij staan elke keer met ons gezicht op de voorpagina, en niet de directeur van het NPO."

De totale kosten werden dinsdag duidelijk. Volgens een Kamerbrief van staatssecretaris Dekker (Cultuur) is ruim 105.000 euro naar de productie (componisten, tekstdichters, artiesten, studiokosten en de videoclip) van het lied gegaan. Voor de ontwikkeling van de website en een app en de reclamecampagne daarvoor, werd ruim 130.000 euro betaald. De grootste kostenpost was het live event vanuit Ahoy dat maar liefst  € 303.361 kostte.