Nieuws/Entertainment
494044841
Entertainment

Eurovisie Songfestival gaat niet door

Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit zouden het Eurovisie Songfestival in Rotterdam presenteren

Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit zouden het Eurovisie Songfestival in Rotterdam presenteren

AMSTERDAM - Het Eurovisiesongfestival van 2020 in Rotterdam gaat niet door op de geplande data. Vanwege de grootschalige uitbraak van het nieuwe coronavirus in Europa hebben de European Broadcasting Union (EBU) en de Nederlandse organisatie van de gemeente Rotterdam en NPO, NOS en AVROTROS samen besloten om het evenement uit te stellen naar een later tijdstip.

Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit zouden het Eurovisie Songfestival in Rotterdam presenteren

Edsilia Rombley, Chantal Janzen en Jan Smit zouden het Eurovisie Songfestival in Rotterdam presenteren

Het songfestival zou tussen 12 en 16 mei plaatsvinden in Rotterdam Ahoy. De stad Rotterdam zou inmiddels hebben aangeboden om het volgend jaar alsnog in de Nederlandse havenstad te houden. Of het financieel wel haalbaar is om het songfestival volgend jaar ook in Nederland te houden, wordt ook nog uitgezocht. „Dat is het gesprek dat we nu gaan voeren met de EBU, de gaststad en andere betrokkenen. Het belangrijkste besluit dat de EBU nu moest nemen is het cancelen van de productie in mei 2020”, staat in een statement van de organisatie. „De financiële gevolgen worden in de komende periode geïnventariseerd.”

Er is de afgelopen maanden al nagedacht over alternatieven, maar varianten vielen weg. Een veelvuldig gehoord alternatief was bijvoorbeeld om alle landen vanuit hun eigen land mee te laten doen of alleen de videoclips te vertonen. „Dit zou absoluut niet tegemoetkomen en bijdragen aan het bewezen concept en aan de behoefte van de vele fans over de gehele wereld”, staat in een statement vanuit de Nederlandse organisatie. „Ook zijn er vanuit de fan community veel signalen gekomen waaruit overduidelijk bleek dat dit niet de voorkeur van de fans heeft.” Uitstel bleek uiteindelijk de beste optie.

De EBU gaat samen met alle deelnemende landen van het Eurovisiesongfestival wel in conclaaf of er in mei mogelijk een gezamenlijk alternatief kan worden geboden op televisie. „De EBU zal zich samen met de deelnemende ledenomroepen buigen over eventuele alternatieve programmering”, staat in een statement van de Nederlandse organisatie.

NPO: ’onvermijdelijk’

Het is de eerste keer sinds de start van het evenement in 1956 dat het niet volgens plan doorgaat. Het nieuws betekent een flinke domper voor de Nederlandse organisatie. Het evenement kwam juist voor het eerst in 40 jaar weer naar Nederland dankzij de overwinning van Duncan Laurence vorig jaar in Tel Aviv. Hij tekende zelfs voor de eerste Nederlandse winst in 44 jaar.

De NPO noemt het besluit van de European Broadcasting Union (EBU) om het Eurovisiesongfestival met een jaar te verplaatsen onvermijdelijk gezien de omstandigheden in heel Europa vanwege de coronacrisis. Dat zegt bestuursvoorzitter Shula Rijxman in een reactie.

„Dit is een domper voor het Nederlands publiek, het fantastische team achter de schermen, de presentatoren en de artiesten”, zegt Rijxman. „In de afgelopen maanden is er door een grote groep mensen keihard aan het songfestival gewerkt. Wij danken hen voor hun grote inzet en betreuren dat de resultaten van de inspanningen niet op korte termijn zichtbaar zullen zijn.”

Rijxman benoemt in het bijzonder de gemeente Rotterdam, „die zich in dit project het afgelopen jaar als ideale partner heeft bewezen.” „Deze editie was een uitgelezen kans om in een periode van onzekerheid in Europa elkaar op een andere manier te verstaan, maar vooral ook een kans om Europa écht samen te brengen. Muziek is universeel verbindend en - daar ben ik zeker van - dat blijft zo. Ook na deze coronacrisis.”

Reacties van fans: woede, verdriet, maar vooral begrip

Veel fans zijn boos of verdrietig dat het liedjesfestijn niet doorgaat. „Eurovision is gecanceld. Alles pakken ze van ons af!” zegt een twitteraar. „Ik snap het 100%, maar ben toch super sad dat #Eurovision gecanceld is.” Een Rotterdamse fan laat weten: „Ik ben er kapot van dat het Songfestival dit jaar niet door zal gaan in mijn mooie en trotse stad Rotterdam. Tegelijkertijd snap ik heel goed dat er geen andere keuze was. Respect voor de moed om dit festijn te annuleren.”

Andere fans denken aan Jeangu Macrooy, die Nederland dit jaar zou vertegenwoordigen: „Geen songfestival... Wat een teleurstelling moet dat zijn voor Jeangu. Ik hoop dat je moed blijft houden, wat mij betreft had je gewonnen met je prachtige liedje”, schrijft iemand. Ook muziekkenner Leo Blokhuis denkt op Twitter aan de gevolgen voor de artiesten: „Wat dramatisch voor al die muzikanten. Voor Jeangu Macrooy en Perquisite... Veel sterkte en hopelijk op een later tijdstip toch nog.” Songfestival-expert Maurice Wijnen laat op Twitter weten dat hij flink baalt: „Verwacht en verstandig, maar desondanks een enorme domper voor alle medewerkers en fans. Wat balen zeg.”

Naast geschrokken en verbaasde reacties en video’s van huilende en boze mensen wordt een gifje van Emma Wortelboer, die vorig jaar uit haar de longen uit haar lijf gilde tijdens de winst van Duncan Laurence, veel gedeeld. „Wanneer je hoort dat het Songfestival niet doorgaat”, staat er bij het filmpje. Emma zelf heeft nog niet op het nieuws gereageerd. Andere mensen bekijken de afgelasting van het evenement positief: „Zie het maar zo. Wij zullen één jaar langer winnaar blijven dan alle andere landen ooit!” Iemand anders zegt: „Twee jaar lang winnaar van het Songfestival mensen. Tel je zegeningen.”

Stedenstrijd

Na Duncans overwinning barstte in Nederland een hevige strijd tussen de verschillende steden los over wie het songfestival mocht huisvesten. Eind augustus werd bekend dat Rotterdam de bidprocedure had gewonnen.

Voor het songfestival werd dit jaar in totaal 26,5 miljoen euro uitgetrokken. Ruim 9,6 miljoen euro kwam voor rekening van de EBU, de NPO legde 2,5 miljoen in en AVROTROS 2 miljoen. Het kabinet trok voor de resterende 12,4 miljoen euro de knip ondanks dat het van meet af aan geen geld wilde vrijmaken. Dankzij meevallende reclame-inkomsten bij de Ster ging het kabinet uiteindelijk toch over de streep.

Kosten

De kosten die fans en de verschillende deelnemende landen hebben gemaakt zijn voor hun eigen rekening, meldt de organisatie. „Wij zijn geen partij bij contracten die de deelnemers, bezoekers en organisaties uit verschillende landen hebben gesloten met bedrijven en hotels in Nederland.”

Fans kunnen mogelijk wel binnenkort het geld van hun al reeds gekochte kaarten terugkrijgen. Mogelijk blijven de tickets geldig tot volgend jaar.