Nieuws/Entertainment
500951
Entertainment

Dean Saunders: 'Ik heb dit niet gedaan'

ALKMAAR - "Ik heb dit niet gedaan. Mijn zoon had daar kunnen slapen, de opa van mijn kind sliep daar. Als ik erachter kom wie het heeft gedaan, dan doe ik misschien wel iets waarvoor ik wel ga zitten. Maar ik heb deze brand niet gesticht."

Aan het einde van zijn proces krijgt en neemt zanger Dean Saunders voor de rechtbank in Alkmaar het laatste woord. Hij heeft net drie jaar cel tegen zich horen eisen wegens brandstichting en mishandeling. Beide beschuldigingen zijn vals, zegt hij.

Maar de zaak heeft zijn leven op zijn kop gezet. Vorig jaar mei - na een eerste veroordeling voor huiselijk geweld - begonnen de beschimpingen. Inmiddels "ben ik letterlijk alles kwijtgeraakt wat ik heb opgebouwd", aldus de zanger. Aan zijn tv-werk voor RTL kwam een einde, op straat wordt hij uitgescholden en tijdens optredens - het zijn er aanmerkelijk minder dan ooit het geval was - staat het publiek met aanstekers in de lucht. "Beschuldigd van brandstichting hè, dan krijg je dat", zegt hij tegen de rechtbank.

Hij ontkent de brandstichting in Zaandijk dinsdagochtend steeds hardnekkiger. Van Hoorn naar Apeldoorn op en neer? Hij heeft de route nagereden, deed er vanuit zijn woonplaats 1 uur en 8 minuten over. Maar hoe is het dan mogelijk dat zijn telefoon om acht minuten voor middernacht een telefoonmast in Hoorn aanstraalt en vijf kwartier later weer, vraagt de voorzitter van de rechtbank. "Geen idee, weet u het? Ik denk dat die mast niet in orde was. Dat moet wel. Iets anders kan het niet zijn geweest."

Zijn voormalige schoonouders wijzen de nacht van de brand direct al in zijn richting, als de enige met wie zij in onmin leven. "Dat is echt zo'n onzin", aldus Saunders. "Die man heeft legio vijanden, in het zakenleven en daarbuiten. Een tijd terug was ik geboekt om te zingen bij de Hell's Angels. Wees blij dat je van dat schorem af bent, zeiden zij daar tegen mij."

Hij is onschuldig aan de schandpaal genageld, vindt hij. "Ik ben een publiek figuur. Het staat weer overal. Vanmorgen kom ik hier naartoe, was het op 538. Ik word neergezet als een vader die zijn kind heeft willen vermoorden. Omdat mijn telefoon een tijdje heeft uitgestaan. Komaan zeg."