Entertainment/Film
504089551
Film

Daniel Craig als pompeuze privé-detective

’Knives out’: Lekker onvoorspelbaar gepuzzel

— Wat: film, misdaad, mysterie

— Regie: Ryan Johnson

— Met: Daniel Craig, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon

Bij leven hield misdaadschrijver Harlan Thromby (Christopher Plummer) z’n lezers in zijn greep met doorwrochte moordmysteries. Zijn eigen dood levert in Knives out minstens zoveel gepuzzel op. Was het zelfmoord? Was het moord? En wie had daar de hand dan in?

Daniel Craig bijt zich als de pompeuze privé-detective Benoit Blanc vast in de zaak.

Rian Johnson (Looper, Star Wars: Episode VIII - The last Jedi) schreef en regisseerde deze ouderwetse ’whodunnit’ en maakt daarbij een diepe buiging voor Agatha Christie, zo’n beetje de oermoeder van dit genre. Toch geeft hij aan zijn filmvertelling ook een moderne draai. En niet alleen omdat het verhaal zich heden ten dage afspeelt,

Schrijver Harlan Thromby (Christopher Plummer) blaast zijn laatste kaarsjes uit.

Schrijver Harlan Thromby (Christopher Plummer) blaast zijn laatste kaarsjes uit.

Blanc, die een opgeblazen ego paart aan een slepend accent, ontdekt in Knives out al snel dat er heel wat mensen waren met een eventueel motief om Thromby uit de weg te ruimen: van diens (klein)kinderen en schoonfamilie tot aan zijn Latijns-Amerikaanse privé-verpleegster Marta (Ana de Armas). Zelf ontving de detective van een onbekende een met geld gevulde envelop, vergezeld van het verzoek de dood van de gefortuneerde schrijver te onderzoeken. Wat ook de vraag opwerpt welk belang zijn anonieme opdrachtgever had.

Een sterrencast met onder meer ook Michael Shannon, Jamie Lee Curtis, Chris Evans, Don Johnson en Toni Collette neemt met zichtbaar plezier en een subtiele knipoog deel aan Johnsons spelletje Cluedo. Intussen mijdt de maker in zijn film ook niet politieke discussies die Amerika momenteel in hun greep houden -waaronder het wantrouwen ten opzichte van immigranten - zonder in een betweterige roeptoeter te veranderen. Ook dat soort zijwegen maken deze toch al vermakelijke genre-oefening lekker onvoorspelbaar.

✭✭✭✩