Nieuws/Entertainment
505126
Entertainment

Column Evert Santegoeds: Strikt Privé

Maxima's verdwenen kroonjuweel

Hebben we de Gouden Koets voor het laatst door de straten van Den Haag zien rollen? De renovatie van KONINGIN JULIANA’s gouden caravan (aldus JOS BRINK) valt wel heel toevallig samen met de oplaaiende discussie die we sinds enkele jaren ook over Zwarte Piet meemaken.

De panelen aan de zijkant herinneren onmiskenbaar aan ons slavernijverleden en ‘kúnnen in 2015 gewoon niet meer’, aldus de criticasters. De timing waarmee het gevaarte nu ‘voor een jaar of vier’ uit bedrijf gehaald wordt, lijkt vooral een handige move om KONING WILLEM-ALEXANDER en KONINGIN MÁXIMA ver buiten die gevoelig liggende discussie te houden. Vanaf volgend jaar laten zij zich op de Derde Dinsdag met de net opgeknapte Glazen Koets naar de Ridderzaal vervoeren. En over vier jaar zien we wel weer. Dan zijn de discussies vast uitgewoed en zal het me niet verbazen als de karos een vaste plek krijgt in een of ander museum, waarschijnlijk Het Loo.

De Gouden Koets behoorde sinds 1900 zeker tot de ‘franje van Oranje’, waartoe we ook de kroonjuwelen van de familie kunnen rekenen.

Deze week onthullen we een bijzonder verhaal over een ‘verdwenen’ stuk uit die collectie… HET GAAT OM HET UNIEKE STUART-DIADEEM MET EEN MILJOENENWAARDE, DAT ECHTER SINDS KONINGIN JULIANA IN DE JAREN ZEVENTIG NIET MEER IS GEDRAGEN EN SINDSDIEN OOK NIET MEER IS GEZIEN.

Lost Máxima misschien volgende maand dit mysterie op, of moeten we ons echt zorgen maken om het trotse bezit van MARY STUART, dat al eeuwen in de familie is? U leest er alles over in het hart van deze nieuwe editie.

Daarin natuurlijk ook volop aandacht voor het grootste drama dat Nederland dezer dagen bezighoudt: het afscheid van JOOST ZWAGERMAN. Zo kort na die lieve ARIANE MEIJER is hij de tweede die het leven niet meer aankon.

Weekblad Privé is te downloaden via de Privé-app voor de iPad

En voor Android (via Google Play)