Nieuws/Entertainment
505790
Entertainment

'Gelijke rechten voor iedereen, ongeacht afkomst of geaardheid'

Elton John leest Oekraïne de les

Elton John heeft zich in Oekraïne hard gemaakt voor tolerantie en diversiteit. De zanger vindt dat het Oost-Europese land nog de nodige vooruitgang moet boeken, bijvoorbeeld op het gebied van homoacceptatie.

Elton was samen met zijn man David Furnish afgereisd naar de Oekraiënse hoofdstad Kiev om een congres, het Yalta European Strategy Forum, bij te wonen. Hij riep de Oekraïense bevolking daar op om gelijke rechten voor alle inwoners na te jagen, ongeacht hun afkomst of seksuele geaardheid.

De Britse artiest wees erop dat in juni nog deelnemers aan een Gay Pride-optocht in Kiev werden aangevallen. "De optocht duurde maar liefst tien minuten", tekent de Kyiv Post op uit zijn mond. "Dat speelde zich een aantal weken geleden af in deze stad. Dus ik zeg jullie: er is nog veel werk te verzetten."

Elton benadrukte dat het opkomen voor de LGBT-gemeenschap en voor minderheden niet alleen moreel gezien de juiste keuze is, maar dat diversiteit bij bedrijven ook de economie ten goede kan komen. "Behandel je werknemers uitstekend, of ze nou homoseksueel, zwart, Chinees of wat dan ook zijn."

Tolerantie is volgens de 68-jarige zanger één van de kernwaarden van een democratische samenleving. "Het is heel simpel", zei hij. "Wij mensen hebben de neiging om zaken ingewikkelder te maken dan ze eigenlijk zijn. Omarm een nieuwe denkwijze. Dat zal Oekraïne veel goeds brengen."

Elton is blijkbaar weer ontnuchterd; hij werd eerder deze zomer nog door Privé betrapt bij de AA.