506902
Entertainment

Schrijver verliest zijn gevecht met depressies

Joost Zwagerman overleden

HAARLEM - Schrijver Joost Zwagerman heeft op 51-jarige leeftijd onverwacht een eind aan zijn leven gemaakt in zijn woonplaats Haarlem. De auteur zou dinsdagavond optreden in het radioprogramma Opium op NPO Radio 4, maar kwam daar om 22.30 uur niet opdagen. Zijn uitgever De Arbeiderspers maakte zijn overlijden bekend.

Zwagerman, van wie binnenkort een nieuw boek met bespiegelingen over kunst zou verschijnen, kampte af en aan met depressies. Hij publiceerde in 2005 een boek over zelfmoord getiteld Door eigen hand, waarin hij betrokkenen en nabestaanden portretteerde. Suïcide fascineerde hem doordat zijn vader en zijn beste vriend, de inmiddels overleden dichter Rogi Wieg, beiden een zelfmoordpoging overleefden.

Zwagerman was tegen het accepteren en faciliteren van suïcide en was een groot voorstander van preventie. Als nabestaande van een bijna-zelfmoordenaar wist hij dat een dergelijke gebeurtenis zeer ingrijpend is voor ’het vertrouwen in de lotsverbondenheid en de verbintenissen van het hart’.

Openhartig

De schrijver debuteerde op 22-jarige leeftijd met de roman De houdgreep. Daarna publiceerde hij succesvolle romans als Gimmick!, Vals licht, De buitenvrouw en Zes sterren. Na zijn succesjaren belandde de schrijver tijdelijk in een depressie. Hij verkocht zijn woning in Amsterdam Oud-Zuid en verhuisde naar Haarlem. Over zijn depressies was hij openhartig. Zo sprak hij erover in De wereld draait door, waar hij ook regelmatig te zien was met gloedvolle betogen over kunst.

Vooral het jaar 2012 was een rampjaar voor Zwagerman, met een echtscheiding en drie sterfgevallen. „Ik was in duizend stukjes uiteengevallen en moest mezelf weer zien te lijmen”, zei hij daarover.

De laatste jaren schreef hij vooral over kunst. Zijn nieuwe boek getiteld De stilte van het licht handelt met name over de stilte, die volgens Zwagerman het verlangen belichaamt om er niet te zijn.

Opium draaide dinsdagavond de speellijst die de schrijver had aangevraagd, met onder andere Philip Glass en Francis Poulenc.

In februari van dit jaar schonk Joost Zwagerman zijn volledige literaire archief aan het Letterkundig Museum in Den Haag. Achteraf wellicht een veeg teken.

.