Entertainment/Royals
518824556
Royals

Roemenië slaat dit jaar viering Koningsdag over

Margareta en haar man prins Radu.

Margareta en haar man prins Radu.

De Roemeense koninklijke familie ziet vanwege de coronacrisis af van de viering van de Dag van de monarchie, ook wel Koningsdag genoemd. Dat heeft het paleis vrijdag in een verklaring laten weten. Kroonbewaarder Margareta zal aanstaande zondag ter gelegenheid van de nationale feestdag wel een toespraak houden.

Margareta en haar man prins Radu.

Margareta en haar man prins Radu.

De gebruikelijke kranslegging en militaire ceremonie bij het monument van de eerste Roemeense koning Carol I gaat niet door. Wel zal een vertegenwoordiger van het koningshuis zondag een bloemstuk leggen bij het ruiterstandbeeld tegenover het voormalige Koninklijk Paleis, tegenwoordig het nationale kunstmuseum.

Carol I arriveerde op 10 mei 1866 in Roemenië om vorst te worden, op 10 mei 1877 verklaarde het vorstendom Roemenië zich onafhankelijk van het Ottomaanse rijk en op 10 mei 1881 werd Carol gekroond tot koning.

Het traditionele, op Britse leest geschoeide, tuinfeest bij de koninklijke residentie Elisabeta gaat dit jaar ook niet door. Margareta en haar man prins Radu ontvangen normaal gesproken bij de ’Garden Party’ genodigden uit zowel Roemenië als buurland Moldavië, alsmede vertegenwoordigers van het corps diplomatique.