Entertainment/Film
519277716
Film

Carice en Halina nemen het op tegen 92 Oscar-inzendingen

De Academy, de organisatie die jaarlijks de Oscars uitreikt, heeft dit jaar 93 inzendingen ontvangen voor het beeldje voor beste niet-Engelstalige filmproductie. Er zijn dit jaar drie landen die voor het eerst een film hebben ingezonden voor deze categorie: Ghana, Nigeria en Oezbekistan.

Dat heeft de Academy maandag bekendgemaakt. Nederland wordt dit jaar vertegenwoordigd door Instinct, de nieuwe thriller van Halina Reijn met Carice van Houten en Marwan Kenzari in de hoofdrollen. In de film, die nu in de bioscopen draait, speelt Van Houten een psychologe die gevoelens ontwikkelt voor een gevaarlijke tbs-patiënt.

Twee van de bekendste kandidaten in deze categorie zijn het drama Pain and Glory van de Spaanse regisseur Pedro Almodovar en de satirische komedie Parasite van de Zuid-Koreaanse regisseur Bong Joon Ho. Half december wordt een shortlist bekendgemaakt; de Academy kondigt de nominaties half januari aan.

Nederland won voor het laatst een Oscar in deze categorie in 1998, voor Karakter. In 2004 werd Nederland voor het laatst genomineerd, voor De Tweeling. Op de shortlist stond Nederland voor het laatst in 2014, met Lucia de B van Paula van der Oest.

safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd
safe-and-fast iconVeilig betalen
box icon14 dagen bedenktijd