548226
Entertainment

Ellen Vogel (93) overleden

Actrice Ellen Vogel is woensdagochtend op 93-jarige leeftijd in Amsterdam overleden.

Dat maakte haar zoon bekend. Ellen Marie Elze Vogel werd op 26 januari 1922 geboren in Den Haag uit ouders die beiden voordrachtskunstenaars waren en ging op 20-jarige leeftijd naar de toneelschool. Ze debuteerde in 1945 en speelde tot 1971 bij de Nederlandse Comedie.

In haar lange carrière vertolkte de 'grande dame' op het toneel uiteenlopende rollen in alle genres, van blijspel tot tragedie. Ook was ze veelvuldig te zien in de bioscopen en op tv. Zo acteerde ze in televisieseries als De kleine zielen en Van oude mensen, de dingen die voorbijgaan. En meer recent in Bernhard, schavuit van Oranje, Beatrix, Oranje onder vuur en Doris. In 2013 was ze te zien in een aflevering van Sterren op het doek.

In 2002 speelde Vogel een van de hoofdrollen in de boekverfilming De tweeling, die het jaar daarop in de race was voor de Oscar voor beste niet-Engelstalige film.

De actrice is drie keer getrouwd geweest, met acteur Hans Tobi met wie ze zoon Peter Paul kreeg, met Fons Rademakers en met Jimmy Münninghoff. Hij overleed in 2012. Ellen en Jimmy waren toen bijna veertig jaar samen, waarvan 36 jaar getrouwd. Ze vertelde twee jaar eerder op tv dat ze het liefst ooit tegelijkertijd met haar geliefde een pil zou willen slikken om samen een einde aan hun leven en liefde te maken.

In datzelfde interview vertelde Ellen dat ze met haar naasten sprak over haar uitvaart. Ze gaf aan niet begraven te willen worden, maar gecremeerd. "Neem de as mee naar de Méditerranée, daar heb ik een tijd een huisje gehad en was ik altijd heel gelukkig samen met mijn man. Strooi het daar uit, strooi er wat bloemetjes achteraan en trek een fles champagne open. Dus dat is mooi geregeld."