Nieuws/Entertainment
553471
Entertainment

’Nieuwe Bond-film deels in Noorwegen gedraaid’

Daniel Craig

Daniel Craig

De nieuwe James Bond-film wordt vermoedelijk deels gedraaid in Noorwegen. Producenten van de film zijn in het Scandinavische land geweest en hebben locaties uitgekozen voor een aantal scènes. Een woordvoerder van Truenorth, een bedrijf dat zich inzet om filmploegen naar IJsland, Groenland en Noorwegen te lokken, meldt dat vandaag in de Noorse krant Dagbladet.

Daniel Craig

Daniel Craig

De bedoeling zou zijn dat de openingsscène, een terugkerend hoogtepunt in de langlopende filmreeks, zich in de Noorse fjorden afspeelt. Het is vooralsnog niet zeker dat de draaidagen in Noorwegen doorgaan. Het Noorse Filmfonds hanteert strenge regels en deadlines voor financiële stimuleringsaanvragen en het is nog niet duidelijk of de producenten van Bond 25 die deadlines gaan halen. Mocht dit problemen opleveren, dan gaan zij vermoedelijk op zoek naar andere locaties.

De opnames van de nieuwe James Bond-film moeten volgend jaar plaatsvinden. De première staat gepland in november 2019. Daniel Craig zal voor de vijfde maal de rol van geheim agent 007 spelen. Verder is er nog weinig bekend over het project. Op fansites gaan wel geruchten dat grote schurk Ernst Stavro Blofeld terug zou keren.

Amsterdam

Verder is ook nog niet duidelijk wie de film gaat regisseren. Craig heeft aangegeven een voorkeur te hebben voor Denis Villeneuve. De Canadese regisseur maakte recent het langverwachte en goed ontvangen vervolg op Blade Runner, met de Nederlandse actrices Sylvia Hoeks en Sallie Harmsen. De film is ook in de Nederlandse bioscopen een grote hit. Het was de afgelopen twee dagen de best bezochte titel in de theaters, blijkt uit de cijfers van de Nederlandse filmsector. Al bijna 30.000 mensen zagen de sequel.

Noorwegen

Noorwegen was tweemaal eerder het decor voor scènes in James Bond-films. Delen van de films You only live twice (1965) en Die another day (2002) werden er opgenomen. Nederland werd slechts eenmaal aangedaan door de Britse spion: een deel van het verhaal van Diamonds are forever, met Sean Connery in de hoofdrol, werd begin jaren ’70 in Amsterdam gedraaid.