Entertainment/TV
57095058
TV

’Sorry’ blijkt niet makkelijk voor de Snor

Johan Derksen: ’Kaag deed mij besluiten terug te keren op tv’

Derksen: „Kaag zei iets heel lelijks, en dat hebben veel mensen niet zo begrepen.”

Derksen: „Kaag zei iets heel lelijks, en dat hebben veel mensen niet zo begrepen.”

Met veel bombarie trok Derksen eind april de stekker uit het populaire programma Vandaag Inside. „Ik kom langzamerhand tot de conclusie dat er geen ruimte meer is voor dit programma”, sprak hij ernstig twee dagen na de beruchte ’kaarsrel’, die het hele land in zijn greep leek te houden. In de praktijk werd de soep minder heet gegeten dan hij werd opgediend. Maandagavond keerde het programma na zo’n twee weken alweer terug. „De samenleving die vóór ons is, is veel groter.”

Derksen: „Kaag zei iets heel lelijks, en dat hebben veel mensen niet zo begrepen.”

Derksen: „Kaag zei iets heel lelijks, en dat hebben veel mensen niet zo begrepen.”

„We gaan er gewoon weer tegenaan”, zegt presentator Wilfred Genee enthousiast in de aankondiging. „Kijk hem weer zitten: Johan Derksen.” En daar zat hij. Alsof hij nooit was weggeweest. „Dat we zo populair zijn, had ik me nooit gerealiseerd”, licht hij later toe over zijn rappe terugkeer. Derksen ontving naar eigen zeggen honderden brieven, bloemstukken en sigaren als steunbetuiging aan het programma. Genoeg om hem weer over te halen aan tafel te komen zitten.

Collega Van der Gijp klonk eerder ook nog zeker van zijn zaak om te stoppen. „We zijn ervan overtuigd dat we niet meer terugkeren op tv, in deze vorm”, liet hij na de ’laatste’ uitzending weten aan deze krant.

Ondanks die stellige woorden bleek het allerminst menens. De mannen gingen met Talpa om tafel en Derksen kondigde vorige week nog, voordat Talpa daar klaar voor was, de terugkeer van het programma aan. Het leidde even tot grote verwarring.

(Tekst gaat verder onder de video.)

Geen sorry

Derksen geeft dus niet toe aan de ’cancelcultuur’, waar hij eerder zei slachtoffer van te zijn. Of hij daadwerkelijk slachtoffer is van cancelcultuur, is de vraag. Niet alle critici leken erop uit om het programma van de buis te krijgen. Maar excuses werden geëist vanuit de samenleving en ook van Talpa. „Er is een duidelijke grens tussen het geven van een mening en het op tv bekennen van een misdrijf dat je ooit hebt gepleegd”, zei Paul Römer, directeur radio en televisie van Talpa Network eerder.

(Tekst gaat verder onder de foto.)

Johan Derksen had maandagavond een boodschap voor ’alle talkshowtafels’.

Johan Derksen had maandagavond een boodschap voor ’alle talkshowtafels’.

’Sorry’ blijkt echter niet makkelijk voor Derksen, al trok hij twee weken terug op zijn manier ergens het boetekleed aan in de uitzending waar excuses van Talpa waren geëist, maar waar hij uiteindelijk aankondigde de handdoek in de ring te gooien. „Het is een uitglijder van mij. Op tv is dat dodelijk. Vandaag heb ik de rekening gepresenteerd gekregen, ik ben overal ontslagen als een soort misdadiger.”

Hij stapte dus liever op, dan expliciete excuses te maken. Inmiddels blijkt Talpa tóch met halfslachtige excuses genoegen te nemen om het kijkcijferkanon te kunnen laten terugkeren. Maandagavond volgde wederom een soort van boetekleed: al was het duidelijk dat die verkapte ’sorry’ niet aan iedereen gericht was.

Vogelvrij

Het feit dat Talpa niet achter het trio stond, stak hem. „Ik kreeg het idee dat Talpa niet achter ons stond. Als Talpa afhaakt, ben ik vogelvrij.” Vandaar dat excuses geen optie waren. „Al val ik hier dood neer dan doe ik dat niet.”

„Er kwam een werkelijk gênant persbericht naar buiten van Talpa: dat wij ’heel nederig die avond onze excuses zouden aanbieden’. Ik was er even heel goed zat van. En dan krijg je het probleem natuurlijk dat al die mensen aan de talkshowtafels heel braaf en politiek correct gaan eisen dat ik mijn excuses moet aanbieden. Ik moet ’sorry’ zeggen of ’het spijt me’. Maar zij hoeven mij de woorden niet aan te geven, ik red me heel goed.”

Volgens de oud-hoofdredacteur van weekblad Voetbal International had hij er in de uitzendingen al afstand van genomen. „Het is wel zo, en dat heeft mijn vrouw mij duidelijk gemaakt, de mensen die dus echt zijn getroffen door seksueel geweld, die kan ik hiermee gepijnigd hebben. En dat was nooit mijn bedoeling. Maar al die mensen aan die talkshowtafels, die om te scoren riepen ’Derksen moet zijn excuus aanbieden’, heb ik maar één gebaar: deze”, aldus Derksen die vervolgens zijn middelvinger opsteekt, gevolgd door applaus van het publiek.

Gasten

De gasten waren goed uitgekozen: Roxane Knetemann, die afgelopen weekend in De Telegraaf haar waardering voor het programma uitsprak, ondanks de druk die ze voelde om niet langer aan te schuiven. ,,Misschien sorry zeggen als je iemand kwetst”, had Knetemann desondanks als advies voor Derksen.

Tafelgast Heleen van Royen viel afgelopen weken op, omdat ze het als een van de weinigen opnam voor het programma. Ze prees de vrijheid die er heerst. „De nuance was helemaal zoek”, had ze gemerkt. Wanneer Van Royen, lachend, vraagt of Derksen ook nog kaarsen heeft ontvangen tussen de cadeautjes, zegt hij: “Ja, want daar waren we thuis doorheen.”

Kaag

Maar uiteindelijk is er volgens Derksen ’één mevrouw die hem heeft doen besluiten terug te keren op tv’: „En dat was die vreselijk arrogante mevrouw Kaag. Die nergens van wist en die ons nooit op tv heeft gezien. Die zei: ’Het is goed dat hij weg is.’ En toen zei ze iets heel lelijks, en dat hebben veel mensen niet zo begrepen: ’Ik heb vernomen dat dat programmaatje is ontstaan vanuit een voetbalprogramma. Ja, dan begrijp je wel hoe zoiets kan...’En dan denk ik: wat ben je toch een smerige en arrogante trut.”

We zijn in de afgrond gedonderd, kruipen eruit en gaan weer verder, concludeert Genee, nadat ook hij zijn teleurstelling uitsprak in Talpa. Ze zijn weer terug van weggeweest.

’Aanbod publieke omroep’

In de uitzending floepte Derken eruit dat het trio een aanbod had gekregen van de publieke omroep, om de talkshow Khalid en Sophie te vervangen. Hij werd direct teruggefloten door Genee. Bij het verlaten van de studio verklaarde René van der Gijp tegenover de camera van De Telegraaf dat het ’geen gelul’ was en ze de afgelopen twee weken een gesprek hebben gehad.

BNNVARA verklaart dinsdag echter dat er niet met het trio is gesproken over een dagelijkse talkshow ter vervanging van Khalid & Sophie. De omroep zegt een gesprek met de mannen ook niet te hebben overwogen. „We zetten stevig in op Khalid & Sophie, ook voor dit najaar. De talkshow is voor ons een belangrijke titel waar we veel vertrouwen in hebben en zijn tevreden over hoe het programma zich ontwikkelt. Daarbij past VI niet bij ons als omroep”, aldus een woordvoerster.

Powned

Een woordvoerder van de NPO laat op zijn beurt weten dat omroep PowNed wél contact heeft gehad met Derksen. „Als NPO hebben wij in gesprekken met Powned benadrukt dat áls het al tot een verder gesprek zou komen met de mannen van VI, dat de heren zich dan wel moeten realiseren dat de publieke omroep een andere omgeving is dan de commerciële omroep. Bij de publieke omroep worden programma’s gemaakt volgens bepaalde publieke waarden en daar zou een eventuele voortzetting van het programma bij Powned ook aan moeten voldoen. De omroep liet weten het hiermee eens te zijn, maar het is vervolgens niet meer aan de orde geweest.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop