Nieuws/Entertainment
593804410
Entertainment

Stoel maakt carrière

Namaak-Rietveld in Centraal Museum

Claudia de Breij naast haar ’nep-Rietveld’.

Claudia de Breij naast haar ’nep-Rietveld’.

UTRECHT - De design-stoel die tijdens de oudejaarsconferènce van Claudia de Breij trots naast haar op het podium prijkte, is vanaf morgen tijdelijk te zien in het Centraal Museum in Utrecht. Al is het dan geen échte Rietveld.

Claudia de Breij naast haar ’nep-Rietveld’.

Claudia de Breij naast haar ’nep-Rietveld’.

Het zitmeubel in kwestie is wel geïnspireerd op de befaamde lattenleunstoel die Gerrit Rietveld in 1919 ontwierp. Destijds werd zijn bedenksel, waar destijds een prijskaartje van 30 gulden aan hing, min of meer weggelachen.

Inmiddels zijn de echte exemplaren van deze Rietveld-stoel vele tonnen waard. Claudia de Breij gebruikte dat als voorbeeld in haar show: om te onderstrepen dat de wereld mensen nodig heeft die voorop durven lopen en niet bang zijn voor de hoon van anderen. Want alleen dan veranderen er dingen.

Het Centraal Museum heeft de grootste Rietveld-collectie ter wereld en laat weten er trots op te zijn dat het gedachtegoed en werk van de beroemde Utrechtse kunstenaar vandaag de dag nog steeds populair is. Wat ook verklaart waarom de ’nep-stoel’ er nu een plekje krijgt. Al is het slechts voor een maand.