Nieuws/Entertainment
601240720
Entertainment

Opnames Kameleon-film stilgelegd door waterpolitie

De waterpolitie heeft woensdag een paar uur de opnames van de nieuwe Kameleon-film stilgelegd. Tijdens de scène die werd gedraaid zouden de boten te hard hebben gevaren. Ook zouden de makers in overtreding zijn omdat de twee minderjarige hoofdrolspelers geen vaarbewijs zouden hebben.

Regisseur Steven de Jong heeft een bericht hierover in de Leeuwarder Courant bevestigd. „We hadden alles geregeld, we hadden vergunningen en ontheffingen”, vertelt De Jong. „En toch werd onze crew opeens klemgevaren door twee boten van de waterpolitie.” Zij zouden de boot van de Kameleon-tweeling in beslag hebben willen nemen. „Er staan tientallen man crew om die jongens heen. En de agenten vragen serieus: wat zijn jullie aan het doen?”

Volgens de maker waren de ontheffingen en vergunningen allemaal geregeld met de provincie Friesland. De twee hoofdrolspelers, die in de film af en toe een stukje zelf moeten varen, hebben hun theorievaarbewijs gehaald. „Ze zijn minderjarig, dus het praktijkvaarbewijs mogen ze nog niet halen.”

Niet gevaarlijk

De Kameleon voer volgens de maker tussen de 30 tot 40 kilometer per uur over het water. „De Kameleon moet snel varen. Dat hoort bij die boot en daar hebben we een ontheffing voor. Als we nou gevaarlijk aan het varen waren of ons niet aan de regels hielden, dan had ik het begrepen. Maar dat deden we niet en er waren maar drie bootjes op het hele meer.”

De beroemde Friese tweeling Hielke en Sietse Klinkhamer keert volgend jaar terug naar de bioscoop. De broers worden vertolkt door twee nieuwe acteurs, Sens en Imme Gerritsen uit Utrecht. In de nieuwe film krijgt de tweeling het zwaar te verduren als wordt besloten dat de Kameleon aan de ketting moet. De boot van de broers draait op diesel en dat is tegenwoordig verboden.

De film zal volgend jaar zomer in de bioscopen te zien zijn. Van de boeken van De Kameleon werden in totaal meer dan 16 miljoen exemplaren verkocht. De vorige twee bioscoopfilms kwamen in 2003 en 2005 uit en trokken 750.000 en 450.000 bezoekers naar de Nederlandse bioscopen.