Entertainment/Film
62316438
Film

Twee Gouden Kalf-nominaties voor Carice van Houten

Amsterdam - De snelwegthriller Bumperkleef en het jeugddrama Kapsalon Romy voeren dit jaar de race om de Gouden Kalveren aan. Beide titels maken kans op vijf prijzen, zo werd maandagavond bekend. Carice van Houten sleepte haar achtste én negende nominatie in de wacht, dankzij rollen in Instinct en Red light. Ook acteur Shahine El-Hamus werd twee keer genomineerd.

Bumperkleef is geschreven en geregisseerd door Lodewijk Crijns (Met grote blijdschap) en toont hoe een gezin na een verkeersruzie het doelwit wordt van een moordzuchtige fatsoensrakker. Naast nominaties in de categorie Beste Film en voor de Beste Regie, zijn er ook Kalf-kansen voor het camerawerk, de filmmuziek en het sound design.

Kapsalon Romy

Kapsalon Romy gaat over een dementerende oma, gespeeld door Beppie Melissen. Het onroerende jeugddrama werd geschreven door Tamara Bos en geregisseerd door Mischa Kamp, die allebei een nominatie ontvingen. Ook Melissen en Noortje Herlaar – die haar dochter speelt – mogen komende vrijdag hopen op een Gouden Kalf, naast de film zelf.

Beppe Melissen neemt het in de categorie Beste Actrice op tegen collega’s Carice van Houten (Instinct) en Loes Luca (Mi vida). De strijd om het Gouden Kalf voor de Beste Acteur wordt uitgevochten door Marwan Kenzari (Instinct), Jonas Smulders (Paradise drifters) en Shahine El-Hamus (De belofte van Pisa).

Publiekslieveling De beentjes van Sint-Hildegard, ondanks de coronabeperkingen inmiddels al goed voor meer dan zevenhonderdduizend bioscoopbezoekers, hengelde drie nominaties binnen. Onder meer voor Beste Film en voor het door hoofdrolspeler Herman Finkers geschreven scenario.

Het op Curaçao spelende Buladó, waarmee het veertigste Nederlands Film Festival vrijdag van start ging, is ook nog een kanshebber in de categorie Beste Film. Net als Mi vida.

Televisiedrama

Bij de uitverkiezing van het beste televisiedrama binden Mocro mafia 2, Red light en TreurTeevee 2 de strijd aan. Ramsey Nasr (I.M.), Shanine El-Hamus (Lieve mama) en Jan-Paul Buijs (TreurTeevee 2) zijn genomineerd als Beste Acteur Televisiedrama. Hanna van Vliet (ANNE + 2), Carice van Houten (Red light) en Halina Reijn (Red Light) maken kans op de prijs voor Beste Actrice Televisiedrama.

De Gouden Kalveren worden vrijdag 2 oktober uitgereikt in Utrecht.