Entertainment/Sterren
623652619
Sterren

BnnVara: Giel Beelen neemt kruidenmiddel Shambala uit de handel

Giel Beelen

Giel Beelen

Het kruidenpreparaat Shambala, dat vorig jaar het nieuws haalde omdat radio-dj Giel Beelen er reclame voor maakte, wordt uit de handel gehaald. Het middel bevat volgens de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ingrediënten die een risico voor de gezondheid kunnen zijn. Gebruikers kunnen last krijgen van onder meer hallucinaties en verlamming, zo meldt de autoriteit na onderzoek.

Giel Beelen

Giel Beelen

„Deze activiteit stond los van BnnVara. Hij handelt nu overeenkomstig de uitspraak van de NVWA door het uit de handel te nemen en daarmee is dit afgesloten”, laat een woordvoerder van BnnVara, de werkgever van Beelen, weten aan het ANP.

Volgens Beelen zou het kruidenmengsel de gebruiker helpen om ’de innerlijke zelf te vinden’. Bij het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) werd een melding over Shambala gedaan, waarna de NVWA een onderzoek instelde.

Schadelijk

In Shambala en in een vergelijkbaar middel, genaamd OPEN UP, zit harmine, harmaline en tetrahydroharmine. „Bij blootstelling aan hogere doseringen van deze stoffen kunnen misselijkheid, braken en ernstigere effecten zoals hallucinaties, coördinatiestoornissen, verstoord zicht en verlamming optreden”, aldus de NVWA. Ook eenmalig gebruik in een dosering zoals vermeld op de verpakking kan schadelijk zijn voor het centrale zenuwstelsel, aldus de autoriteit. „Dit kan leiden tot pupilverwijding, speekselvorming of een lage bloeddruk.”

Beelen heeft nog niet gereageerd op het nieuws.