Entertainment/TV
623999361
TV

Vluchtelingen nu in kappersstoel Özcan Akyol

Het programma De Geknipte Gast verandert tijdelijk in De Gevluchte Gast. In de speciale reeks worden vluchtelingen uit Oekraïne, Syrië, Rusland en Afghanistan in de kappersstoel ontvangen en geknipt.

In het originele programma knipt Özcan Akyol, ook wel bekend als Eus, bekende politici, wetenschappers, sporters en artiesten om te praten over hun verhaal. Nu vertellen vluchtelingen dus hun verhaal aan de presentator en kapper.

In de eerste aflevering vertelt de 28-jarige Karina Herasimenko uit Kiev haar verhaal. Zij vluchtte in februari vanwege de Russische invasie met haar twee kinderen en moeder naar Nederland. Haar vader en man bleven achter in Oekraïne. De vijfdelige special De Gevluchte Gast is van 16 tot en met 19 mei om 22.10 uur en op 20 mei om 21.00 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

„Deze special vond ik belangrijk om te maken, omdat ik benieuwd ben naar het menselijk verhaal achter de verschrikkelijke nieuwsberichten”, zegt Akyol over de serie. „Je ziet vijf unieke verhalen die allemaal gepaard gaan met diepgewortelde emoties. Ieder van hen had een leven opgebouwd voor de vlucht en dat leven valt in één keer weg. Maar we zien ook de enorme veerkracht en dat ieder van hen opnieuw herboren is in een land waarvan ze de taal niet spreken.”

De 38-jarige presentator heeft momenteel te maken met „ernstige bedreigingen” die zijn gericht aan zijn adres en dat van zijn gezin en de mensen met wie hij samenwerkt, zei hij eerder in zijn radioprogramma Onze man in Deventer. Akyol wordt niet alleen thuis beveiligd, maar ook wanneer hij naar „iets aangekondigds” gaat. Aan het ANP laat Akyol weten dat de afleveringen voor De Gevluchte Gast al eerder zijn opgenomen.