Entertainment/Film
625615254
Film

Filmrecensie ’Skate Kitchen’

Op wieltjes naar volwassenheid

Wat: film, drama

Regie: Crystal Moselle

Met: Rachelle Vinberg, Nina Moran, Jaden Smith

De rebelse meidenclub uit ’Skate Kitchen’.

De rebelse meidenclub uit ’Skate Kitchen’.

De weg naar volwassenheid is er één van vallen en opstaan. Zeker voor Camille, een eenzaam tienermeisje dat in een slaperige buitenwijk van New Jersey wordt opgevoed door haar strenge, alleenstaande moeder. Om haar suffe bestaan te ontvluchten, neemt Camille de trein naar de betere hangplekken van Manhattan. Want daar kan ze opgaan in haar allergrootste passie: skateboarden.

De rebelse meidenclub uit ’Skate Kitchen’.

De rebelse meidenclub uit ’Skate Kitchen’.

Al gauw wordt ze opgenomen door de Skate Kitchen, een bende rebelse skatemeiden die niet alleen van trapleuningen afroetsjt. Op hun kamers chillen, blowen en kletsen ze erop los, niet zelden over prangende tieneronderwerpen. “Heb ik een rare vagina?” vraagt de één, terwijl ze haar broekje laat zakken. ’Welnee,’ schatert de rest, ’die van ons ziet er net zo uit.’ En hup, ze nemen nog een haal.

Skate Kitchen - nu on demand te zien - is het speelfilmdebuut van Crystal Moselle, de regisseuse van de hitdocumentaire The wolfpack. Dit keer laat ze in een aandoenlijk coming-of-age-drama zeven meiden ontluiken die allemaal hun dromen en desillusies hebben. Op de skatebaan ontdekken ze wat vriendschap, loyaliteit en liefde is. Thuis, waar de gezinnen vaak gebroken zijn, regeren frustratie, woede en verdriet.

De cast die deze maalstroom van adolescentie wordt binnengezogen, bestaat volledig uit echte skatergirls. Hun gebrek aan acteerervaring maken de serieuze dialogen wat geforceerd. En het droge liefdeslijntje tussen Camille en straatartiest Devon lijkt slechts bedacht om het verhaal van gewenste romantiek te voorzien. Wat fascineert zijn de prachtige, bijna poëtische beelden van de zeven die op hun board onverschrokken door Manhattan zwieren. Soms lukt een truc en lijken ze te vliegen, soms gaat het fout en gaan ze op hun bek. Net als in het echte leven.

✭✭✭ (3 uit 5)

Nu on demand te zien via verschillende online aanbieders.