Nieuws/Entertainment
6376213
Entertainment

Martin Koolhoven wil drive-in bioscoop op de Dam

Regisseur Martin Koolhoven en filminstituut Eye willen een drive-in bioscoop beginnen op de Dam. Zolang de bioscopen dicht moeten blijven, zou dit een goed alternatief kunnen zijn voor filmliefhebbers die hun vaste hobby missen. Koolhoven wil graag de films kiezen en inleiden voor de bezoekers.

„Het is een heel simpel plan”, aldus de regisseur van onder meer Brimstone en Oorlogswinter in de talkshow Corona Café van GeenStijl. „Mensen komen met de auto en kunnen dan toch collectief een film beleven zolang de bioscopen niet open zijn.”

Volgens de Koolhoven is Eye-directeur Sandra den Hamer enthousiast. „Alleen de politiek moet nog even meebewegen”, stelt Koolhoven. Hij wil op korte termijn contact zoeken met burgemeester Femke Halsema over het plan.

De filmkenner is niet de enige met zo’n plan. In Den Haag lanceerde festivalorganisator Joris Hentenaar een soortgelijk initiatief voor het Malieveld. Hij heeft hier al contact over gezocht met de gemeente Den Haag en Staatsbosbeheer, de eigenaar van het enorme veld naast het Haagse Bos „Natuurlijk mag je het Malieveld daar niet zomaar voor gebruiken, maar aan de andere kant denk ik ook: de tijden zijn nu even anders”, zei Hentenaar op lokale zender Den Haag FM. „Als tractoren het Malieveld mogen omploegen, mogen wij samen naar iets moois kijken. En al leg je rijplaten neer, dan kan je heel veel doen.”

In Nederland zijn tegenwoordig geen drive-in bioscopen meer. Maar in de jaren zestig en zeventig waren in onder meer de Drentse plaats Drouwen en het Limburgse dorp Landgraaf enorme parkeerterreinen met bioscoopschermen te vinden. De laatste twintig jaar vinden er nog sporadisch drive-in evenementen plaats ter gelegenheid van festivals.