Entertainment/Film
64378587
Film

Recensie: ’Official secrets’

Klokkenluider in spagaat

— Wat: film, drama, thriller

— Regie: Gavin Hood

— Met: Keira Knightley, Ralph Fiennes, Matt Smith

Het morele kompas van Gun (Knightley) slaat op hol.

Het morele kompas van Gun (Knightley) slaat op hol.

Edward Snowden, Julian Assange, Chelsea Manning. Allemaal klokkenluiders die misstanden en schandalen op het onstuimige toneel van de wereldpolitiek aan het licht brachten. Minder bekend is de naam van ‘klikker’ Katharine Gun. Over haar gaat het waargebeurde spionnendrama Official secrets.

Het morele kompas van Gun (Knightley) slaat op hol.

Het morele kompas van Gun (Knightley) slaat op hol.

Het is 2003 en Katharine Gun (Keira Knightley) werkt bij GCHQ, de inlichtingendienst van de Britse overheid. Daar ontvangt ze een memo met een uitzonderlijk verzoek van de Amerikaanse regering. De Britse geheime dienst moet belastend materiaal opsporen over leden van de Veiligheidsraad die tegen een op handen zijnde invasie van Irak willen stemmen. Wordt Engeland hier een oorlog ingeluisd? Meteen slaat Guns morele kompas op hol. Blijft zij haar overheid trouw? Of lekt zij de memo om zo dertig miljoen Irakezen te redden?

Regisseur Gavin Hood (Eye in the sky, Wolverine) giet dit duivelse dilemma in een spannende spionagethriller die op veel niveaus werkt. Niet alleen voelen we mee met Guns persoonlijke worsteling, ook zien we hoe krant The observer probeert van haar verhaal een wereldprimeur te smeden.

Intussen wappert de Britse regering dreigend met de geheimhoudingswet (de ‘Official Secrets Act’) en maakt een juristencollectief onder leiding van advocaat Emmerson (Ralph Fiennes) zich op om Gun te verdedigen. De fascinerende werking van al deze machinaties maken van Official secrets een interessante en meeslepende film.

✭✭✭✭