Entertainment/TV
645025726
TV

The Crown-actrice vond ’wraakjurk’ Diana meest bijzondere outfit

Voor The Crown-actrice Elizabeth Debicki was het dragen van de zogenoemde ’wraakjurk’ van prinses Diana in het vijfde seizoen het meest bijzonder. Toch zorgde het feit dat het zo’n iconische outfit is die Diana droeg op een historisch moment ook voor druk.

De zwarte japon van ontwerper Christina Stambolian droeg de prinses in 1994 tijdens een feestje van het tijdschrift Vanity Fair. Dat evenement viel op dezelfde dag als het moment dat de toenmalige prins Charles, met wie ze toen alleen officieel nog getrouwd was, in een televisie-interview toegaf dat hij tijdens hun huwelijk ontrouw is geweest. De jurk werd daarom omgedoopt tot Revenge Dress.

„Het is een ongelooflijk krachtig en elegant moment in de geschiedenis van de mode. Die jurk is staat symbool voor zoveel dingen, omdat hij zo dapper en mooi is, maar ook zo gekleurd doordat we weten wat er in haar leven gebeurde”, zegt Debicki in gesprek met E! News. „De dualiteit daarvan is echt krachtig, denk ik, en we voelden echt dat we het goed moesten doen.”

Ook voor de kostuumafdeling was het spannend om de jurk na te maken. „Ik kwam gewoon langs om de jurk te passen. Maar de kostuumafdeling had een flinke klus en hebben er vele uren werk aan gehad.” De actrice nam de scène in de jurk op dezelfde plek, de Serpentine Gallery in Londen, op als waar Diana hem bijna dertig jaar geleden droeg. „Ik zal deze dag op de set nooit vergeten.”