Entertainment/Film
647999579
Film

Filmrecensie: ’Fête de famille’

Een explosief familiefeest

— Wat: film, drama, komedie

— Regie: Cédric Kahn

— Met: Catherine Deneuve, Emmanuelle Bercot,

— Vincent Macaigne

Het begint zo gezellig, met een feestelijke lunch in de boomgaard.

Het begint zo gezellig, met een feestelijke lunch in de boomgaard.

Dat niet elk familiefeest even gezellig is, zagen we al in de Deense incesttragedie Festen (1998) en het Italiaanse nestdrama A casa tutti bene uit 2018. Ook de Franse tragikomedie Fête de famille portretteert een gezin dat zelfs vredestichter Bert van Leeuwen van EO-programma Het familiediner tot wanhoop zou drijven.

Het begint zo gezellig, met een feestelijke lunch in de boomgaard.

Het begint zo gezellig, met een feestelijke lunch in de boomgaard.

Oma Andréa wordt zeventig en om dat te vieren komt de hele familie bijeen in haar vervallen landhuis. Niets lijkt een feestelijke lunch in de boomgaard in de weg te staan, tótdat het weer omslaat en geëmigreerde dochter Claire opeens verschijnt. Zij wil het familiehuis verkopen en met haar deel van de opbrengst een veganistisch hostel in Portugal beginnen. Het duurt niet lang voor de eerste borden over tafel vliegen.

Archetypes

Regisseur Cédric Kahn (La prière) bevolkt zijn explosieve familievete met welbekende archetypes. De succesvolle oudste zoon, een psychopatische dochter, haar artistieke en dus onbegrepen jongere broer... Allemaal spuwen zij hun ergernissen en frustraties over platgereden thema’s als ontspoorde relaties, mislukte carrières en het familiefortuin. Wat Fête de famille toch laat knetteren, is het passievolle spel van Emmanuelle Bercot en Vincent Macaigne.

Laatstgenoemde is aandoenlijk als sullige Romain die juist op de verjaardag van zijn moeder een documentaire over hun disfunctionele familie wil maken. Bercot is ronduit angstaanjagend als de schizofrene Claire die eerst nog vrolijk het glas heft, om vervolgens driftig met haar hoofd op de eettafel te bonken. „Ik zou het zo fijn vinden als we op mijn verjaardag alleen over vrolijke dingen konden praten”, verzucht Andréa (Catherine Deneuve) gaandeweg het feest. Die wens kan ze op haar buik schrijven.

✭✭✭✩ (3,5)