Entertainment/Sterren
650686962
Sterren

Topadvocaten R. Kelly stappen op vlak voor rechtszaak

Twee topadvocaten uit het team van R. Kelly zijn twee maanden voordat de rechtszaak tegen de zanger eindelijk van start gaat opgestapt. Zij stellen in een verklaring ’belangrijke, zwaarwegende redenen te hebben’ om te stoppen met de verdediging van Kelly. „Het is onze overtuiging dat wij gezien deze omstandigheden niet in staat zijn de verdediging goed te voeren”, schrijven zij volgens Amerikaanse media in een brief aan de rechter.

De al meerdere keren uitgestelde rechtszaak tegen R. Kelly in New York gaat definitief door in augustus. Robert Kelly, zoals de muzikant voluit heet, verblijft in een gevangenis in Chicago in afwachting van een andere juridische procedure die tegen hem is aangespannen. Alle zaken draaien om seksuele en psychologische mishandeling.

De aanklagers in New York stellen dat de onderneming van Kelly die officieel zijn muziek moest promoten, ook meisjes en vrouwen ronselde. Die zou hij vervolgens bij hem in hebben laten trekken, waarna ze het huis niet meer zonder toestemming mochten verlaten en geen contact mochten hebben met vrienden en familie. Ze werden daartoe gechanteerd met expliciet beeldmateriaal dat de zanger van hen opnam.

Het OM vroeg de rechter eerder om anonimiteit voor de juryleden in de zaak. Dat werd toegewezen. De leden zullen worden afgezonderd van de buitenwereld zodat zij niet worden beïnvloed door nieuwsberichten over de zaak en niet benaderd kunnen worden door Kelly of zijn handlangers. De aanklagers hadden daarop aangedrongen omdat de zanger volgens hen in het verleden vaker geprobeerd heeft beschuldigers, juryleden en andere betrokkenen bij zijn rechtszaken de mond te snoeren.