Entertainment/Film
65504909
Film

Monster van staal

’T-34’ ✭✭✭

— Wat: film, actie, oorlog

— Regie: Aleksei Sidorov

— Met: Alexander Petrov, Vinzenz Kiefer, Viktor Dobronravov

Russisch patriottisme in ’T-34’

Russisch patriottisme in ’T-34’

Je zou het een antwoord kunnen noemen op de Hollywoodfilm Fury (2014), over de heroïsche strijd van een Amerikaanse Sherman-tank. De Russen gaan nu in de tegenaanval met T-34, een oorlogsavontuur over het favoriete wapen van het Rode Leger: de T34-tank.

Russisch patriottisme in ’T-34’

Russisch patriottisme in ’T-34’

Het oostfront, 1944. De Russische tankcommandant Nikolay Ivushkin denkt dat zijn laatste uur geslagen heeft als hij in een concentratiekamp van de Duitsers belandt. Nazi-commandant Klaus Jäger heeft echter andere plannen met zijn krijgsgevangene. Hij moet een buitgemaakte T-34 opkalefateren die daarna als doelwit moet dienen voor Duitse tankcadetten. Maar Ivushkin weet het stalen monster gevechtsklaar te krijgen en plant een uitbraak.

Met steun van de staat trok regisseur Aleksei Sidorov alle registers open om de trots van de Stalin-legers in al zijn glorie te tonen. Op bombastische klanken van orkesten en Kozakkenkoren zien we de brullende T-34 obstakels nemen en pirouettes draaien. Om daarna met een overdaad aan slow motion-shots zijn enorme vuurkracht te etaleren. Dat levert een bij vlagen ridicuul, maar uiteindelijk ook best vermakelijk avontuur op, doortrokken van Russisch patriottisme.