Nieuws/Entertainment
668637058
Entertainment

Ruim 200 klachten over deepfake-toespraak Queen Elizabeth: ’Respectloos’

De Britse mediawaakhond Ofcom heeft ruim 200 klachten binnengekregen over de deepfake-kersttoespraak van koningin Elizabeth op Channel 4. Dat meldt BBC dinsdag.

Op eerste kerstdag werd op de zender een satirische kersttoespraak van koningin Elizabeth uitgezonden, tegelijk met haar officiële - en echte - kerstrede die op andere Britse kanalen als BBC, ITV en SkyNews te zien was. In de Channel 4-uitzending zei een deepfake-versie van Elizabeth onder meer dat ze blij was ’dat Channel 4 mij de kans geeft om te zeggen wat ik wil, zonder dat iemand de woorden in mijn mond legt’.

Om het optreden van de nep-Queen kon echter niet iedereen lachen. Sommige kijkers noemen de uitzending ’respectloos’ en spreken van ’een slechte smaak’ van Channel 4. „De koningin heeft een moeilijk jaar gehad en om hier een nationale grap van te maken is smakeloos.”

Reacties

In een reactie zegt Channel 4 dat het ’heel duidelijk is’ dat het filmpje een parodie is en dat kijkers ’ongetwijfeld’ wisten dat het niet echt was. „Echter, hoewel het filmpje grappig bedoeld is, heeft het een zeer belangrijke boodschap over vertrouwen en het gemak waarmee misleidende informatie gedeeld en verspreid kan worden.”

Ofcom bevestigt dat het in totaal 214 klachten heeft gehad over het deepfake-filmpje. De mediawaakhond zegt ook dat hij gaat kijken of er een onderzoek ingesteld moet worden. Het aantal klachten over dit filmpje valt echter in het niet bij de 18.600 die BBC heeft gekregen over racistische opmerkingen en de 3800 over ’strijdlustige’ interviews van presentator Piers Morgan.