Nieuws/Entertainment
670598773
Entertainment

Muzikanten eisen instemming voor gebruik muziek tijdens campagnes

Mick Jagger

Mick Jagger

Tientallen vooraanstaande muzikanten, onder wie Mick Jagger, Lionel Richie en Alanis Morissette doen dinsdag een oproep aan Amerikaanse politici om toestemming te vragen voor het gebruik van hun muziek tijdens campagnebijeenkomsten. Dat schrijven Amerikaanse media.

Mick Jagger

Mick Jagger

De artiesten doen hun verzoek in een open brief, in samenwerking met de Artist Rights Alliance, een organisatie die opkomt voor de belangen van artiesten online. In de brief eisen ze dat er „duidelijke regels voor campagnes komen rondom het vragen van toestemming aan artiesten, songwriters en rechthebbenden voordat hun muziek publiekelijk gebruikt wordt in een politieke- of campagnebijeenkomst”.

„Dit is de enige manier waarop kandidaten beschermd kunnen worden tegen juridische risico’s, onnodige publieke controverse en de morele modderpoel die voortkomt uit het onterecht beweren of impliceren dat een artiest steun verleent”, aldus de briefschrijvers. Ze benadrukken dat ze zich richten tot alle politici, ongeacht politieke kleur.

President Donald Trump werd eind juni al aangesproken door The Rolling Stones en eerder die maand door de nabestaanden van Tom Petty voor het zonder toestemming gebruiken van nummers tijdens campagnebijeenkomsten.

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Meer van De Telegraaf Webshop