Nieuws/Entertainment
681226358
Entertainment

Californische Democraten: ’Naam John Wayne-vliegveld moet aangepast’

Democraten in het Californische Orange County willen dat de naar hem genoemde luchthaven een andere naam krijgt en zijn beeld verdwijnt.

Ze verwijzen naar een interview uit 1971 met Playboy, waarin John Wayne onder meer zei: „Ik geloof in witte superioriteit totdat de zwarten zo geschoold zijn dat ze verantwoordelijkheid kunnen nemen”, zei hij, en „Ik voel me niet schuldig over het feit dat deze mensen vijf of tien generaties geleden slaven waren.”

Verder vond hij dat de kolonisten in de 19e eeuw gelijk hadden dat ze land inpikten van de originele bewoners: „Er waren veel mensen die nieuw land nodig hadden en de Indianen probeerden dat heel egoïstisch allemaal voor zichzelf te houden.” Homoseksualiteit, zoals getoond in films als Easy Rider en Midnight Cowboy, vond hij pervers.

De luchthaven heette oorspronkelijk Orange County Airport, maar werd in 1979, het jaar van Waynes dood, omgedoopt in John Wayne Airport. De acteur woonde in het aangrenzende Newport Beach.

Eerder was er ook al ophef over en toen zei zijn zoon Ethan daarover dat zijn woorden in de Playboy destijds uit zijn verband waren gerukt. „Het zou onrechtvaardig zijn om iemand te beoordelen gebaseerd op een interview dat buiten zijn context gebruikt is. Ze proberen nu om zijn levenswijze tegen te spreken. Hoe hij zijn leven leefde, dat zegt wie hij was. Dus elke discussie overhet verwijderen van zijn naam van het vliegveld, vereist ook een volledige blik op het leven van John Wayne, en moet niet gebaseerd zijn op een enkel geïsoleerd interview van een halve eeuw geleden.”