Entertainment/TV
682767157
TV

Belanden zijn prijzen op de wc?

Hattrick voor Tim Hofman op Televizier-Gala

Tim Hofman is donderdagavond de grote winnaar van het Gouden Televizier-Ring Gala geworden: hij wist zijn nominaties alle drie te verzilveren. Een bijzondere plek heeft hij nog niet in gedachten om de prijzen uit te stallen. „Misschien zet ik ze op de wc.”

Hofman won voor beste online videoserie, #Boos, beste presentator én de Gouden Televizier-Ring voor Over mijn lijk, met 63 procent van de stemmen. Daarmee liet het BnnVara-programma de andere twee kanshebbers, Beste zangers (AvroTros, voor de derde keer genomineerd) en Nick, Simon & Kees: Homeward Bound (ook AvroTros) achter zich.

„Ik heb helemaal geen prijzen in mijn huis, dat vind ik ijdel”, zei Hofman donderdagavond laat na afloop van het Gala, dat klein werd gehouden in Carré. „Zoiets als een prijzenkast gaat dus niet gebeuren. Misschien zet ik ze op de wc neer.” Het vieren van de overwinning staat ook niet op zijn lijstje. „Ik houd mij strikt aan de maatregelen. Maximaal drie mensen zitten straks bij mij in de huiskamer. Het wordt geen feest, maar ik ga wel even goed stilstaan bij deze prijzen. Als tv-maker is dit een fantastische avond.”

(Lees verder onder de tweet.)

André van Duin, met Hofman en Beau van Erven Dorens genomineerd in de categorie ’beste presentator’, bleef met lege handen achter. Hij maakte ook kans op de prijs voor ’beste acteur’, maar die werd gewonnen door Elise Schaap. Zij was de enige aanwezige in haar categorie: Angela Schijf zit ’vast’ in België: in haar woonplaats Antwerpen geldt dat Amsterdam code rood is. André van Duin bleef ook thuis. Schaap dacht dat Van Duin de prijs zou winnen, vertelde ze voorafgaand aan het uitgeklede Gala aan Maik de Boer in de ’rode loper-show’.

’Een heel groots moment’

Een speciale oeuvreprijs ging naar Ivo Niehe, die begint aan zijn veertigste seizoen van de TV Show. „Ik wil nu janken. Dat doe ik niet, omdat ik het een betrekkelijke verdienste vind”, zei hij tegen Paul de Leeuw, die de presentator ontving in huiselijke omgeving. Alleen Willem Duys, Mies Bouwman en Linda de Mol kregen de prijs eerder. Niehe ontving videofelicitaties van Lionel Richie, Evi Hanssen, Erica Terpstra en André van Duin. „Het is eigenlijk een heel groots moment”, zei hij uiteindelijk.

Chantal Janzen won voor de zesde keer de Televizier-Ster voor beste presentatrice: een record. „Ik heb dus wat dingen opgeschreven omdat ik vind dat dat best kan”, knipoogde ze in haar speech naar Famke Louise, waarna ze de jonge influencer een hart onder de riem stak. „Ik wil deze prijs opdragen aan de cultuur. Met als mooi voorbeeld Diederik Gommers die op tv heeft laten zien hoe je verbinding kunt maken op televisie ondanks verschillende standpunten. Hij heeft laten zien wat een bijzonder medium televisie is. Dit soort gebeurtenissen kan alleen live op televisie, in een theater of in een concertzaal. Dit is waarom televisie nog steeds meetelt.”

Janzen was genomineerd met nieuwkomer Miljuschka Witzenhausen en Eva Jinek, die niet bij de uitreiking aanwezig was doordat het programma overlapte met haar talkshow. De winnares deelde eerder het record met Yvon Jaspers, maar de Boer zoekt vrouw-presentatrice komt al enige jaren niet meer voor op het nominatielijstje van ’beste presentatrice’.

Donderdag lag de rode loper klaar voor het Gala, alleen de pers was niet welkom. „Onnodig, ongastvrij en een afbreuk aan het feestje”, aldus Goossens in de nieuwe Cultuur en mediapodcast.

Uit het slijk

Weer in de prijzen viel Martien Meiland: de Chateau Meiland-ster nam, na de Gouden Televizier-Ring vorig jaar, nu de Talent-award mee naar huis voor Cash or trash. „Dan sta ik hier als 59-jarige. Dat kun je toch niet verzinnen?” Een vlammend betoog over ’hoe hij SBS6 uit het slijk heeft getrokken’, bleef dit keer uit. „Vorig jaar kon ik het zo goed, dat speechen.” Martien was samen met Bram Krikke en Holly Mae Brood (op wier naam hij niet kwam), genomineerd. De prijs werd via Linda de Mol uitgereikt door Winston Gerschtanowitz met een Miljoenenjacht-gouden koffer in Carré.

Een mooi moment donderdagavond was het eerbetoon aan overleden sterren van het afgelopen jaar, op het nummer Rollercoaster van Danny Vera. De toptien van tv-momenten in TV Kantine-stijl was rommelig en flauwig, met persiflages op ’hoofdpersonen’ tijdens de coronacrisis. Doventolk Irma Sluis (de echte) belandde op de eerste plaats van tv-momenten met het uitbeelden van hamsteren.

Alle winnaars op een rij:

Gouden Televizier-Ring

Over mijn lijk (BnnVara)

Televizier-Ster presentator

Tim Hofman (BnnVara)

Televizier-Ster presentatrice

Chantal Janzen (RTL)

Televizier-Ster acteur/actrice

Elise Schaap

Televizier-Ster Talent

Martien Meiland

Televizier-Ster Jeugd

Beestenbrigade

Televizier-Ster online videoserie

#BOOS