Nieuws/Entertainment
683392468
Entertainment

Rutger Hauers Blade Runner met extra shots in bios

Rutger Hauer in Blade Runner

Rutger Hauer in Blade Runner

De film Blade Runner, met in de hoofdrol de onlangs overleden acteur Rutger Hauer, is vanaf 1 november weer in de Nederlandse bioscopen te zien. Blade Runner: The Final Cut zal dan ook voor het eerst in de geschiedenis in IMAX-formaat te zien zijn, maakt distributeur Warner Bros Nederland woensdag bekend.

Rutger Hauer in Blade Runner

Rutger Hauer in Blade Runner

De thriller uit 1982 vertelt over een agent (Harrison Ford) die in een naargeestige, dystopische toekomst jaagt op menselijke klonen. Blade Runner betekende de grote doorbraak in Hollywood voor de Nederlandse acteur Rutger Hauer, die een van de ontsnapte ’replicants’ speelt. Hauer overleed eerder dit jaar.

In de afgelopen decennia zijn er talloze versies van Blade Runner gepresenteerd. In de jaren negentig maakte regisseur Ridley Scott een zogenoemde ’director’s cut’, waarin hij de voice-over en de slotscène uit de montage haalde, twee toevoegingen waar hij nooit gelukkig mee was geweest. Maar omdat Scott vanwege andere klussen zelf geen tijd had om die wijzigingen door te voeren, boog hij zich in 2007 nogmaals over de hele montage en maakte de zogenoemde ’Final Cut’.

Eenhoorn

In deze definitieve versie is onder meer een scene met een eenhoorn toegevoegd en zijn gewelddadige shots die in 1982 de eindmontage niet haalden terug in de film geplaatst. Voor deze laatste versie werd het beeld en geluid ook digitaal opgepoetst. Kaarten voor deze tijdelijke release zijn vanaf woensdag te koop.

Blade Runner was begin jaren tachtig overigens geen grote hit, maar wordt tegenwoordig zowel inhoudelijk als visueel beschouwd als één van de belangrijkste en meest gezaghebbende sciencefictionfilms van de twintigste eeuw.