Nieuws/Entertainment
700644909
Entertainment

Leiding riep pianist jaren terug al op het matje

Bandleider Jeroen Rietbergen erkent ongepast gedrag bij The Voice en stapt op

Jeroen Rietbergen

Jeroen Rietbergen

HILVERSUM - Bandleider Jeroen Rietbergen stapt per direct op bij The Voice of Holland vanwege aantijgingen van seksueel overschrijdend gedrag achter de schermen van het RTL-programma. De muzikant erkent beschuldigingen van seksueel grensoverschrijdend gedrag die het BNNVARA-programma BOOS onderzocht. Ook liggen er diverse aanklachten tegen andere hoofdpersonen binnen het programma, aldus BOOS.

Jeroen Rietbergen

Jeroen Rietbergen

Rietbergen, sinds 2007 de partner van Linda de Mol, laat zaterdag in een verklaring weten dat hij zijn werkzaamheden bij The Voice per direct neerlegt. „Omdat ik niet wil dat mijn opdrachtgever als gevolg van mijn gedrag onnodig in verlegenheid zal worden gebracht, stop ik direct met mijn werk voor The Voice.”

Rietbergen erkent dat hij tijdens zijn jaren als bandleider en pianist seksueel contact heeft gehad met enkele bij het programma betrokken vrouwen en dat hij seksueel getinte appjes heeft verstuurd. Hij was zich op dat moment van geen kwaad bewust, schrijft hij in zijn verklaring.

„Inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen. En dat deze vrouwen dit misschien heel anders beleefd hebben. Door dit inzicht ben ik gaan beseffen dat mijn gedrag volledig verkeerd is geweest.”

Linda de Mol

Volgens de muzikant is hij jaren geleden al door „mijn opdrachtgever” op het matje geroepen vanwege zijn gedrag. Hij is toen naar eigen zeggen diep door het stof gegaan en heeft ook alles opgebiecht aan zijn vrouw Linda de Mol. „Dat heeft tot gevolg gehad dat onze relatie is beëindigd en wij uit elkaar zijn gegaan, met veel verdriet voor mijn gezin.”

Rietbergen verklaart dat hij in therapie is gegaan, waarna Linda de Mol hem weer in genade heeft aangenomen. „De therapie die ik daarna lange tijd heb gevolgd heeft tot gevolg gehad dat ik mijn gedrag drastisch en permanent heb kunnen veranderen. Mijn gezin is weer bij elkaar, hoe moeilijk de situatie voor mijn vrouw ook is geweest en nu weer is.”

Pianist zit er ’volledig doorheen’

RTL was niet op de hoogte van de relaties van „seksuele aard” die Jeroen Rietbergen met vrouwen heeft gehad die betrokken waren bij The Voice, laat de zender via een woordvoerder weten. „Pas afgelopen week is het nieuws tot ons gekomen via Tim Hofman”, aldus een woordvoerder van RTL, die verwijst naar het programma BOOS van Hofman. The Voice of Holland wordt momenteel geproduceerd door ITV, maar voorheen door Talpa. Het is niet duidelijk wie het programma produceerde ten tijde van de relaties van Rietbergen.

De manager van Linda de Mol laat weten dat de presentatrice er verder niets aan wil toevoegen en niet bereikbaar is voor commentaar.

Ook Rietbergen wil verder niet reageren. Zijn advocaat Peter Plasman laat weten: „Zoals blijkt heeft Jeroen Rietbergen de volledige verantwoordelijkheid voor zijn gedrag genomen en zijn conclusies getrokken. Voor de duidelijkheid, het betreft meerderjarige vrouwen en er zijn in de meldingen over Jeroen Rietbergen geen strafbare feiten aan de orde. Op dit moment zit hij er volledig doorheen en om die reden voer ik namens hem het woord. De door hem opgestelde verklaring is duidelijk en daar is op dit moment niets aan toe te voegen.”

Plasman benadrukt dat er geen aangifte tegen zijn cliënt is gedaan.

Aangifte tegen Ali B.

Bij het Openbaar Ministerie Midden-Nederland is aangifte gedaan wegens seksueel overschrijdend gedrag bij het televisieprogramma The Voice of Holland (RTL). Dat bevestigt het OM aan De Telegraaf.

Hoewel het OM niet wil zeggen tegen wie aangifte is gedaan, bevestigt Ali B. dat het om hem gaat. „Ik ben 100 procent overtuigd van mijn onschuld. Het gaat om een beschuldiging over iets dat lang geleden zou zijn gebeurd, maar daar is niets van waar”, aldus het Voice-jurylid in een reactie aan De Telegraaf.

„Ik word hier door overvallen. Er is geen naam gegeven, niets concreets. Daar kan ik mij niet tegen verdedigen. Laat staan in de media. Maar de schade is wel aangebracht. Ik heb nog geen oproep van de politie gehad, maar ik zal overal aan meewerken. Nogmaals het is niet waar en ik heb vertrouwen dat het onderzoek dat zal uitwijzen. Ik vind deze gang van zaken erg onrechtvaardig.”

Weet u meer? Dan komen we graag met u in contact. App naar onze whatsapp tiplijn (0613650952). Of zet ons nummer in je telefoon: +31 613650952

De hele verklaring van Jeroen Rietbergen

„Op 12 januari jl. ben ik benaderd door de redactie van BOOS van BNNVARA, met de mededeling dat BOOS gaat berichten over seksueel grensoverschrijdend gedrag rondom het programma The Voice of Holland.

Mij is gevraagd om te reageren op diverse anonieme berichten van vrouwen, die erop neerkomen dat ik mij schuldig heb gemaakt aan grensoverschrijdend gedrag in het kader van een machtspositie die ik binnen The Voice of Holland zou hebben.

Naar aanleiding van deze berichten verklaar ik het volgende:

Tijdens mijn jarenlange betrokkenheid bij The Voice of Holland heb ik contact van seksuele aard gehad met enige bij het programma betrokken vrouwen en seksueel getinte WhatsAppberichten uitgewisseld.

Mijn betrokkenheid bij The Voice of Holland was als pianist en bandleider. Voor mijn gevoel was er destijds geen sprake van een machtspositie, ik ben in mijn positie ook niet in staat iemand te bevoorrechten in het programma, ik ga uitsluitend over de muziek. De contacten heb ik toen als wederkerig en gelijkwaardig gezien.

Inmiddels ben ik mij er zeer bewust van geworden dat mijn eigen perceptie helemaal niet relevant is, maar veel meer de perceptie van betreffende vrouwen. En dat deze vrouwen dit misschien heel anders beleefd hebben. Door dit inzicht ben ik gaan beseffen dat mijn gedrag volledig verkeerd is geweest. De dingen die ik heb gedaan had ik nooit moeten doen. Uiteraard ben ik hierdoor ook ten opzichte van mijn gezin en mijn opdrachtgever in de fout gegaan. Dit alles ben ik mij al een aantal jaren zeer bewust, vanaf het moment dat ik door mijn opdrachtgever streng ben aangesproken op mijn gedrag. Ik heb toen met grote schaamte mijn vrouw op de hoogte gesteld. Dat heeft tot gevolg gehad dat onze relatie is beëindigd en wij uit elkaar zijn gegaan, met veel verdriet voor mijn gezin. Voor mij was meer dan duidelijk dat mijn gedrag richting een aantal personen ontoelaatbaar was geweest, maar ook dat ik er zonder professionele hulp niet uit zou komen. De therapie die ik daarna lange tijd heb gevolgd heeft tot gevolg gehad dat ik mijn gedrag drastisch en permanent heb kunnen veranderen. Mijn gezin is weer bij elkaar, hoe moeilijk de situatie voor mijn vrouw ook is geweest en nu weer is. Voor haar kan ik alleen maar grote bewondering en liefde voelen met veel dankbaarheid voor het feit dat zij mij destijds uiteindelijk niet definitief heeft laten vallen. Bij mijn gezin en mijn werkgever ben ik al eerder diep door het stof gegaan, maar bij deze wil ik aan de betreffende vrouwen mijn oprecht gemeende excuses aanbieden voor dingen die ik nooit had mogen doen.

Omdat ik niet wil dat mijn opdrachtgever als gevolg van mijn gedrag onnodig in verlegenheid zal worden gebracht stop ik direct met mijn werk voor The Voice programma’s.

Alles spijt mij meer dan ik in deze verklaring kan verwoorden.”

Tips of weet u meer? App naar onze whatsapp tiplijn. Zet het nummer in je telefoon: +31613650952