Entertainment/Film
706465864
Film

Recensie: ’Light of my life’

Ouderschap na de apocalyps

— Wat: film, drama

— Regie: Casey Affleck

— Met: Casey Affleck, Anna Pniowsky, Tom Bower

Tien jaar na een grote pestuitbraak is er bijna geen vrouw meer over. Bijna, want de naamloze hoofdpersoon in Light of my life heeft een 11-jarig dochtertje, dat tegen alles en iedereen beschermd moet worden.

Verkleed als jongetje, volgt Rag haar vader op een tocht langs koude bossen en verlaten huizen. Intussen vormt iedere voorbijganger een potentieel gevaar.

Oscarwinnend acteur Casey Affleck maakt zijn speelfilmdebuut als regisseur, met dit opvoedingsdrama in een postapocalyptische wereld. Een opzet die duidelijke raakvlakken heeft met The road, waarin een wantrouwige Viggo Mortensen zijn zoontje door een verwoest Amerika loodste. Spanning is daarbij ondergeschikt aan de kwetsbare band tussen vader en kind.

In de basis ligt hier een mooi verhaal over alleenstaand vaderschap in een incomplete wereld. Een plek waar liefde alleen nog lijkt te kunnen bestaan uit blinde bescherming, of onhandig advies over menstruatie. Flashbacks naar een oud gezinsleven geven intussen een vleugje gewicht mee, net als het feit dat Rag (fijne naturelle rol van Anna Pniowsky) zelfstandiger begint te worden dan haar vader wil geloven. Maar het tempo ligt erg laag, emoties zijn spaarzaam en op de soundtrack klinkt hooguit af en toe een dreigende cello.

Zoveel gematigdheid maakt Light of my life ook een beetje flets.

✭✭✭