Nieuws/Entertainment
716011701
Entertainment

Onenigheid over geld voor musici tijdens Eurovisie Songfestival

Onder musici is gemor ontstaan over de vergoeding aan de leden van een symfonisch orkest, dat speciaal voor optredens tijdens de finale van het Eurovisie Songfestival medio mei in Rotterdam wordt samengesteld. De leden zullen waarschijnlijk drie keer optreden en maximaal zeven keer moeten repeteren. Ze krijgen daar, tot ontevredenheid, 1000 euro bruto voor.

Volgens een woordvoerder van de festivalorganisatie is het bedrag keurig volgens geldende richtlijnen. Bij het Platform voor Freelance Musici, opgericht om betere betalingen te krijgen voor freelancers, komen echter nogal wat negatieve reacties binnen, zegt initiatiefneemster Dorine Schoon. „Ook hier lijken musici weer de sluitpost van de begroting. En dat bij een evenement dat muziek als basis heeft.”

Het platform bestrijdt het voor weinig geld uitnodigen van beroepsmusici onder het mom dat het goed is voor hun loopbaan. Volgens Schoon moeten musici niet te gauw toegeven, ook al willen ze zich nog zo graag laten horen. Daarmee ondergraven ze immers uiteindelijk hun positie en die van collega’s.

Maar vooral de festivalorganisatie zou in dit geval verantwoordelijkheid moeten nemen, zegt Schoon. „Geluidstechnici werken ook niet voor zo weinig”, schampert ze. Toch denkt ze dat er belangstelling genoeg zal zijn, omdat meewerken aan het door een internationaal miljoenenpubliek bekeken songfestival door velen ontzettend aantrekkelijk zal worden gevonden. De organisatie van het songfestival beaamt dat volmondig: „Het is wél een podium dat we bieden. En mensen zijn vrij om mee te doen, onder voorwaarden die vooraf bekend zijn.” Volgens Schoon is dat echter geen reden om niet goed te betalen.