71885
Entertainment

’Machtigste vrouw ter wereld’ straks moederziel alleen?

’Huwelijk ANGELA MERKEL voorbij’

Al bijna twee maanden is ANGELA MERKEL (62) niet meer samen gezien met haar tweede echtgenoot JOACHIM SAUER (67). Van het ooit zo gelukkige stel is dan ook nog maar bar weinig over. Volgens Duitse media is het wachten op het moment dat de scheiding officieel wordt gemaakt.

De dagen waarop de Duitse bondskanselier ANGELA MERKEL met echtgenoot JOACHIM SAUER op liefdesvakantie door Italië stiefelde, ligt al weer jaren achter ons. Hun laatste gemeenschappelijke optreden dateert van 11 januari, waar ze bij de heropening van de beroemde concertzaal Elbphilharmonie acte de présence gaven.

Tijdens die gelegenheid leek hun verstandhouding net zo kil als de temperatuur van die dag: dik onder het vriespunt. De twee gunden elkaar nauwelijks een blik waardig, om van enige onderlinge affectie maar te zwijgen.

Nu heeft Merkel sowieso al niet de lach aan haar kont hangen en oogt de grauwe hoogleraar Scheikunde Sauer vaak precies zoals zijn achternaam doet vermoeden: nogal zurig. Samen hadden ze altijd veel plezier, vooral tijdens hun wandelvakanties waarin ze vaak hand in hand gespot werden. Vandaag de dag reist de bondskanselier echter, waar ze ook heen gaat, alleen.

In 1998 trouwde Merkel met professor Sauer. Het was haar tweede huwelijk, nadat dat met ULRICH MERKEL in 1982 al na vijf jaar strandde. Zelf was Sauer ook al eens getrouwd en had bovendien twee volwassen zonen DANIEL en ADRIAN.

Volle agenda

Toen zijn vrouw in 2005 bondskanselier van Duitsland werd, stemde het scheikundegenie dat aanvankelijk trots. Door haar ineens veranderde en extreem volle agenda stond hun huwelijk weliswaar even op een laag pitje, maar dat zou, zo dacht hij, maar voor een paar jaar zijn. Inmiddels lonkt voor Angela na twaalf jaar regeren ook nog eens een vierde termijn... Sauer moet inmiddels de wanhoop nabij zijn.

Jarenlang droomde hij er namelijk van om na zijn pensioen mooie reisjes te maken met de vrouw van wie hij zoveel hield. Lange cruises, mooie trektochten door de Zwitserse Alpen, Sauer zag het al helemaal voor zich. Dat zijn vrouw eerst even ’voor een tijdje’ een van de machtigste vrouwen op aarde werd, was slechts een klein heuveltje op de weg naar geluk. Een heuveltje dat zich inmiddels heeft ontpopt tot een Himalaya.

Niet alleen ziet hij zijn vrouw nog maar amper, mochten zij de afgelopen jaren al eens ergens samen verschijnen, dan ging dat nooit in anonimiteit. Iets waar een grijze muis als Sauer dol op is. Nu werd hij constant geconfronteerd met ofwel vervelende journalisten of gefrustreerde landgenoten aan zijn tafeltje, die allemaal eens met zijn vrouw wilde babbelen. Om van alle haatmails die het echtpaar dagelijks kreeg nog maar te zwijgen.

Dat Angela Merkel ook zelf niet meer gelooft in haar huwelijk, valt wellicht af te leiden aan het feit dat ze zich onlangs tijdens een officiële hoorzitting wilde laten betitelen als ANGELA KASNER, vrij naar de naam van haar vader HORST. Het aannemen van haar meisjesnaam zou kunnen duiden op een nieuwe fase in het privéleven van de bondskanselier. Want werktechnisch lijkt ze voorlopig te willen blijven zitten waar ze zit. Dan maar zonder haar ooit zo geliefde hoogleraar Scheikunde.