Nieuws/Entertainment
73038
Entertainment

Belgische Justitie zet hoog in met eis van ZEVEN JAAR CEL

Masmeijer nog lang niet ‘Frank en VRIJ’!

— Het leek erop dat FRANK MASMEIJER (55), naar mate zijn strafzaak in België zich langer voortsleepte, goede hoop kon hebben dat die met een sisser zou aflopen. Maar deze week kwam de klap: Justitie wil hem nog ZEVEN JAAR DE CEL IN! Kan dat drama voor zijn gezin nog worden voorkomen?

Afgezonderd van iedereen, op een onbekende plek en met (weer) een nieuw telefoonnummer dat bijna niemand heeft, is FRANK MASMEIJER (55) aan het bijkomen van de eis die de Belgische officier van justitie in zijn strafzaak bij de Rechtbank in Antwerpen neerlegde.

Wanneer die wordt gehonoreerd, dan zou de voormalige NCRV-ster nog ZEVEN JAAR DE CEL IN MOETEN.

,,Die eis is bij hem erg hard aangekomen”, zegt zijn Nederlandse raadsman GEERT-JAN KNOOPS die Masmeijer donderdag even sprak. ,,Hij moet echt even tot zichzelf komen want dit had hij niet verwacht.”

De Belgische justitie haalt hard uit in de hele zaak die draait om een poging een aanzienlijke partij van 476 kilo coke, onhandig verpakt in bananendozen, via de haven van Antwerpen Europa binnen te smokkelen. Op welke manier precies is nog niet geheel duidelijk, maar de Procureur des Konings verdenkt Masmeijer ervan daar op te een of andere manier bij betrokken te zijn. Tien maanden zat hij onder vreselijke omstandigheden al vast in de sterk verouderde gevangenis in de Antwerpse binnenstad. Daarna kwam hij thuis met een enkelband en kon hij geen kant op toen zijn vrouw SANDRA daar lastige vragen begon te stellen.

Onschuld

Het leven van de showmaster staat volledig op zijn kop sinds de politie op een vroege ochtend in oktober 2014 op zijn deur klopte en hem voor het oog van zijn gezin in de boeien sloeg. Aanvankelijk werd Sandra, die hem openlijk bleef steunen en ook in zijn onschuld bleef geloven, regelmatig gezien bij de poort van de gevangenis waar zij geduldig stond te wachten totdat die voor de bezoekers werd geopend.

Zij had niet beter geweten dan dat haar man, na zijn met wisselend succes verlopen horeca-avonturen, in de in Antwerpen florerende diamanthandel was gestapt. En heel veel vragen zou ze hem daar nooit over hebben gesteld.

Ook haar leven en dat van hun twee volwassen dochters is na de ‘klop op de deur’ veranderd in een nachtmerrie. Vorige week, nog in gespannen afwachting van de eis van de officier, zinspeelde Masmeijer er voor het eerst op dat de spanningen van de laatste jaren teveel zouden zijn voor zijn huwelijk van meer dan 25 jaar.

,,We moeten daarover binnenkort een knoop doorhakken”, gaf hij voor het eerst zelf toen, nadat Sandra en hij eerst nog hadden volgehouden dat er geen vuiltje aan de lucht was en Frank ‘alleen wat tijd nodig had voor zichzelf.’

Die tijd krijgt hij meer dan genoeg, wanneer het aan de Belgische Justitie ligt. Die is een offensief begonnen tegen de bloeiende drugshandel en bendes die via de enorme haven van Antwerpen proberen hun illegale waar het land in te krijgen. Strafeisen liggen aanmerkelijk hoger dan in voorgaande jaren en dat is ook de merken in de zaak Masmeijer. Tegen de verdachten in hetzelfde dossier werden straffen geëist tussen de vijf en tien jaar. De rol van Masmeijer wordt, afgaande daarop, dus ergens ‘in de middenmoot’ ingeschat. Ook YOSHI, een neef van Sandra die door hem zou zijn benaderd om te helpen bij het binnenhalen van de cocaïne, hoorde een straf van zeven jaar tegen zich eisen. Tijdens diens voorlopige detentie zou die tegen Frank hebben verklaard en hem een ‘grote mijnheer’ hebben genoemd. Tijdens een televisie-interview met SBS-Shownieuws en PRIVÉ lachte die dat allemaal weg.

Pleidooi

Frank heeft in de maanden dat hij in de cel doorbracht vrijwel niets verklaard. Advocaat Knoops: ,,Hij heeft ontkend iets met de zaak te maken te hebben in de zin van: ‘Ik ben er niet bij geweest en ik hoor verhalen over mezelf uitgestort worden, maar ik weet van niets’. Uit onderzoek zou zijn gebleken dat zijn mobiele telefoon werd aangestraald naar een mast bij de haven en dat hij daar op een bepaald moment was, maar uit zoveel onderzoeken in strafzaken is al gebleken dat dit weleens kan gebeuren zonder dat de telefoon daar ook daadwerkelijk in die omgeving geweest is.”

Knoops laat het er, samen met zijn Belgische collega KRIS VINCKE, dan ook niet bij zitten: ,,De eis is buitensporig hoog en bij Frank en zijn gezin dan ook hard aangekomen. Wij gaan ons nu volledig richten op de verdediging. Voor 9 april moeten de heer Vincke en ik bij de rechtbank ons schriftelijk pleidooi neerleggen, zo moet dat in Belgie. Dan op 10 mei zullen we een mondeling pleidooi houden voor de rechters. Onze inzet zal zijn: volledige vrijspraak voor Frank Masmeijer en in elk geval dat hij niet meer terug zal hoeven naar de gevangenis. Het voorarrest van tien maanden was hem al traumatisch en hiervoor heb ik een deskundigenbewijs dat we gaan inbrengen, wat gaat over welke geweldige impact deze nu al zo lang lopende zaak op Frank Masmeijer en zijn gezin heeft gehad.”

Tot dusver leek de oud-presentator daar redelijk mee te ‘dealen’. Wie hem ontmoette zag geen gebroken man, hij was alweer bezig met nieuwe handeltjes – nu in wijn – en werkte mee aan de voorbereidingen en eerste opnamen van een realitysoap over de Masmeijers onder de lollige titel ‘Frank en Vrij’.

Of die het scherm ooit zal halen valt echter nog te bezien. SBS6 stelde de reeks eerder tot nader orde uit en ook is de vraag of Sandra en de kinderen nog willen figureren in de serie of inmiddels zijn afgehaakt.

Duidelijk is dat de sfeer in de familie niet meer is wat hij, ondanks de moeilijke omstandigheden, aanvankelijk leek te blijven. Frank ligt ook overhoop met zijn schoonvader. Die verwijt hem dat hij zelfs zijn huis heeft moeten verkopen om zijn dochter uit de problemen te houden en vooral talloze deurwaarders bij haar vandaan te houden. Volgens Frank zit die vork heel anders in de steel en heeft hij juist dat huis voor zijn schoonvader geregeld: gevalletje, komt voorlopig niet meer goed.

Toekomst

Bovendien heeft Masmeijer even andere problemen. ,,Het zou een klap in mijn gezicht zijn als ik nog terug zou moeten naar de cel,” vertelde hij vorige maand nog aan PRIVÉ. ,,In de periode dat ik vast zat is er natuurlijk wel het een en ander veranderd. Sandra is een andere vrouw geworden, dat kun je rustig stellen. Ze moest van de ene dag op de andere alles zelf gaan regelen, wat ik altijd deed. Nee, we hebben niet meer zo’n gezellig huwelijk. Veel hangt straks af van de uitspraak, dan zullen we een belangrijke beslissing moeten nemen. Waar ligt mijn toekomst en die van haar? Wat belangrijk is, is dat we met waardering naar elkaar blijven kijken. En dan is een goede band met iemand belangrijker dan een huwelijk. Je hebt in de loop der jaren met elkaar zoveel meegemaakt… Ik hou nog steeds van haar, ze is een goed mens. Misschien dat we als goede vrienden uit elkaar gaan, dat zou kunnen.”

Dan valt voor Frank Masmeijer te hopen dat hij als ‘vrije jongen’ ook daadwerkelijk ‘frank en vrij’ is. De eis van de Belgische Justitie wijst er echter op dat men hem nog lang niet wil laten gaan.

Mr. Knoops: ,,Onze inzet zal er vooral op gericht zijn hem niet meer terug te laten keren in de gevangenis. En in elk geval niet met een dermate lange straf, dat gaat hij mentaal ook helemaal niet redden.”