Entertainment/Film
733683860
Film

Netflix aangeklaagd om Franse film Cuties

Regisseur Maïmouna Doucouré.

Regisseur Maïmouna Doucouré.

Een openbaar aanklager in Texas is een rechtszaak gestart om de film Cuties. Netflix zou door de film aan te bieden op het streamingplatform onzedelijke beelden van minderjarigen verspreiden.

Regisseur Maïmouna Doucouré.

Regisseur Maïmouna Doucouré.

Er was al eerder ophef over Cuties, over een elfjarig meisje uit een gelovig gezin dat zich aansluit bij de dansgroep van haar klasgenootjes. Toen Netflix de film uitbracht, gebruikte het beelden uit de film waarin de meisjes zich provocerend gedragen als promotiemateriaal. Het bedrijf bood later excuses aan en zei over de poster „dit was niet representatief voor deze Franse film die een award heeft gewonnen op het Sundance Film Festival. We hebben de beelden en beschrijving geüpdatet.”

Toch bleef de kritiek op de film aanhouden en raakte zelfs de hashtag #CancelNetflix trending. Maar regisseur Maïmouna Doucouré kreeg ook veel bijval uit de filmwereld, omdat zij met Cuties (Mignonnes in de originele Franse versie) juist het seksualiseren van jonge meisjes aan de kaak wil stellen.

Dat standpunt neemt Netflix ook in naar aanleiding van de rechtszaak in Texas, waar ceo Reed Hastings en contentbaas Ted Sarandos als gedaagden worden genoemd. „Cuties is een maatschappijkritische boodschap over de seksualisering van jonge kinderen. Deze aanklacht is ongegrond en wij blijven achter de film staan”, aldus de streamingservice dinsdag.