Nieuws/Entertainment
746474
Entertainment

George Michael vond zijn leven ’tijdverspilling’

George Michael

George Michael

Het zou zijn laatste boodschap aan zijn publiek blijken, de zelfgemaakte documentaire Freedom van de vorig jaar overleden George Michael. Komende maandag wordt deze in Engeland uitgezonden. George vertelt hierin met emotionele beelden over zijn leven en het verlies van de liefde waar hij nooit meer overheen is gekomen, zo schrijft The Sun. Een leven dat hij uiteindelijk zelf als tijdverspilling beschouwde.

George Michael

George Michael

Een groot deel van de documentaire gaat over zijn grote liefde Anselmo Feleppa. „Hij brengt me nog steeds in tranen. Hij was mijn redder.” Anselmo is dan ook degene die de artiest hielp zijn homoseksualiteit te accepteren. „Het is moeilijk trots te zijn op je eigen seksualiteit als het je totaal geen vreugde brengt. Anselmo was de eerste die ik onbaatzuchtig liefhad. Ik voelde meteen dat niets ooit meer hetzelfde zou zijn.”

De liefde waarop hij een leven lang had gewacht, werd hem snel ontnomen. Hij ontmoette de Braziliaanse ontwerper in 1991 en verloor hem aan de dood in 1993. Opvallend is dat hij zich in zijn memoires praktisch niet uitlaat over zijn andere liefdes, Kenny Goss en Fadi Fawaz.

Demonen

Michael, die zich al had teruggetrokken uit het publieke leven in zijn huis in Noord-Londen, produceerde de documentaire van daaruit, samen met zijn beste vriend David Austin. Hij stelde de visuele autobiografie samen uit archiefmateriaal, interviews en zelfgemaakte video’s. Het resultaat biedt een fascinerend inzicht in een getroebleerde ster die tot het einde vocht met zijn demonen. Ondanks zijn wereldfaam, zijn succes en zijn rijkdom, worstelde hij om het geluk te vinden. Zelf zei de voorman van Wham! hierover. „Dit is het verhaal dat vertelt hoe roem en tragedie op elkaar ingrepen.”

Schrijnende eindscènes bieden nooit eerder vertoonde beelden van hoe de ster zijn eigen grafschrift schrijft. „Ik hoop dat mensen me herinneren als een integer iemand, dat hoop ik echt, al is dat niet waarschijnlijk. Ik denk dat het allemaal een verspilling van tijd is geweest, een verspilling van mijn inspanningen.”

Kate Moss en Sir Elton John

De negentig minuten durende documentaire wordt geïntroduceerd door Kate Moss. Ook Sir Elton John, Stevie Wonder en Liam Gallagher zijn in de autobiografie te zien.

De zanger zou zijn eigen geschreven geschiedenis van zijn 35-jarige carrière nooit meer uitgezonden zien worden. Vorig jaar overleed hij op eerste kerstdag, op 53-jarige leeftijd.