Nieuws/Entertainment
747169
Entertainment

Geert Wilders en Thierry Baudet schitteren door afwezigheid

Alleen oppositie wil naar Pauw

Jeroen Pauw

Jeroen Pauw

Jeroen Pauw heeft dinsdagavond in zijn talkshow geen partijleiders van het nieuwe kabinet aan tafel. Premier Mark Rutte en ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers lichten hun plannen toe in een speciale uitzending van RTL Late Night. CDA-leider Sybrand Buma en D66-leider Alexander Pechtold zijn te gast bij Nieuwsuur.

Jeroen Pauw

Jeroen Pauw

Bij Pauw komt een deel van de oppositie langs. PvdA-voorman Lodewijk Asscher, GroenLinks-fractieleider Jesse Klaver en SP-collega Emile Roemer schuiven aan. Eindredacteur Herman Meijer gaf dinsdag op NPO Radio 1 bij het Mediaforum toe dat hij de partijleiders van het nieuwe kabinet graag had willen hebben, maar dat al snel duidelijk was dat ze werden verdeeld over de NOS en RTL. „Er is gewoon gekozen voor de twee omroepen. Dat is wel jammer, want vierenhalf jaar geleden hadden wij met Pauw & Witteman een verschrikkelijk leuke uitzending met Samson en Rutte. Dat vonden wij zelf en vonden ook veel kijkers.”

Meijer had in eerste instantie ingezet op PVV-leider Geert Wilders en Thierry Baudet van FvD, maar kreeg in beide gevallen nul op het rekest. „We hebben iedereen van de oppositie uitgenodigd, dus iedereen die wilde mocht komen. We zijn begonnen met Geert Wilders en Thierry Baudet, en uiteindelijk zijn het Asscher, Roemer en Klaver geworden. Wilders geeft sowieso geen toelichting en Baudet vond het geloof ik nog te vroeg om in zo’n programma te reageren.”

Ongelooflijke aderlating

Eindredacteur Meijer vindt dat politici sowieso steeds minder makkelijk aanschuiven op de momenten dat hij als programmamaker zou willen, zo laat hij weten op Radio 1. „Van alle ministers die de afgelopen tweeënhalf jaar in de gevarenzone zijn gekomen, tot aan het aftreden toe, is er niemand bereid geweest om verantwoording af te leggen. Althans, bij ons niet. Ik geloof zelfs niet in de kranten. Er wordt dus zo weinig gereflecteerd op wat men doet. Wat ik persoonlijk eigenlijk van de politiek een ongelooflijke aderlating vind. En ik denk ook dat het op den duur zorgt voor een steeds minder grote waardering van de kiezer en de kijker voor hoe de politiek politiek bedrijft.”

In de twee uur durende uitzending van RTL Late Night nemen Humberto Tan en Merel Westrik de presentatie op zich, bijgestaan door politiek verslaggever Frits Wester. In Nieuwsuur voelt Mariëlle Tweebeeke de partijleiders een uur lang aan de tand en praat Dominique van der Heyde de kijker bij over het regeerakkoord.