Nieuws/Entertainment
755300864
Entertainment

Prins Carlos wilde aartsbisschop niet schofferen

Prins Carlos

Prins Carlos

Prins Carlos heeft geenszins de bedoeling gehad de aartsbisschop van Valencia te bruuskeren. Dat zegt de hertog van Parma in een reactie op de gebeurtenissen zondag in de kapel van de Heilige Graal in de kathedraal van Valencia.

Prins Carlos

Prins Carlos

Carlos was daar op uitnodiging van de carlistische beweging. Die ziet niet koning Felipe, maar hém als degene die de Spaanse troon zou moeten bezetten. Carlos claimt de troon niet, maar handhaaft wel de tradities van de beweging die eerder werd geleid door zijn vader prins Carlos Hugo en grootvader Xavier.

In de kapel van de kathedraal wilden de carlisten dat Carlos de eed zou afleggen om de rechten en vrijheden die ooit aan het koninkrijk Valencia zijn toegekend, te erkennen en eerbiedigen. Aartsbisschop Antonio Cañizares was het daar niet mee eens omdat dit in zijn ogen leek op het ondermijnen van de huidige Spaanse monarchie.

De carlisten echter hadden bedacht dat na afloop van de mis, wanneer de geestelijken de kapel hadden verlaten, er gelegenheid was om Carlos toch de eed te laten afleggen. Hij wilde daarin tot uitdrukking brengen dat hij waar mogelijk er altijd voor de Valencianen wil zijn, zoals zijn voorouders dat ook altijd waren, zo liet Carlos maandagavond weten aan het ANP.