Nieuws/Entertainment
75804193
Entertainment

Neil Young klaagt campagne Trump aan om gebruik van nummers

Neil Young laat het er niet bij zitten dat Donald Trump in juni wederom ongevraagd koos voor zijn nummers tijdens een campagnebijeenkomst. De 74-jarige zanger, die daar al eerder al boos over was, heeft de campagne dinsdag aangeklaagd voor het schenden van auteursrecht. Dat melden Amerikaanse media.

In juni waren tijdens een rally in Tulsa Youngs liedjes Rockin’ in the Free World en Devil’s Sidewalk te horen. Op Twitter liet de Canadees-Amerikaanse zanger, en tegenhanger van de Amerikaanse president, droogjes weten daar niet van gediend te zijn. „Ik vind dit niet oké”, zei hij toen.

Young besloot toch stappen te ondernemen. „De aanklacht is niet om respectloos te zijn tegenover de rechten en meningen van Amerikaanse burgers, die vrij zijn om de kandidaat van hun keuze te steunen”, is te lezen in de aanklacht. „Maar toch kan de aanklager het niet toelaten dat zijn muziek als ’themalied’ wordt gebruikt voor een verdeeldheid zaaiende, on-Amerikaanse campagne van onwetendheid en haat. ”

De president werd al door vele andere muzikanten dringend verzocht hun muziek niet meer te gebruiken. Onlangs schreven meer dan vijftig artiesten, onder wie Mick Jagger, Lionel Richie en Sia, een open brief waarin Amerikaanse politici worden opgeroepen om toestemming te vragen voor het gebruik van hun muziek tijdens campagnebijeenkomsten.