Nieuws/Entertainment
76008
Entertainment

Nu geen vechtpartij of prostituee, maar dode klusjesman in huis

Koppige ’ex’ brengt Caroline weer in opspraak

PRINSES CAROLINE is haar man, ondanks dat zij haar echtgenoot ERNST AUGUST al jaren zelfs niet meer heeft gezien, de Duitse Prins in het openbaar altijd blijven verdedigen. En dat doet zij nu opnieuw, nu hij verantwoordelijk wordt gehouden voor de schokkende dood van een van zijn eigen medewerkers. Niet alleen Monaco vraagt zich af: WANNEER GAAT ZIJ EINDELIJK – ECHT – SCHEIDEN?

Door te trouwen met een van de meest vooraanstaande prinsen van Europa, Ernst August von Hannover, kreeg prinses Caroline eindelijk de titel die zij zo fel begeerde, die van koninklijke hoogheid. Maar tegelijk met haar huwelijk, dat al jaren niets meer voorstelt sinds zij scheidden van tafel en bed, haalde zij ook een bak ellende in huis.

Openlijk is zij haar echtgenoot - die ze al tijden niet heeft gezien - nooit afgevallen. Eerder is zelfs het tegendeel het geval. Elke keer dat hij in opspraak kwam steunde Caroline hem waar zij kon, zelfs wanneer dat haar eigen reputatie kon schaden.

Dat gebeurde bijvoorbeeld in 2010, toen Ernst August zich in zijn eigen land voor de rechter moest verantwoorden voor een geval van zware mishandeling van een hotelmanager op het Keniaanse eiland Lamu.

De geloofwaardigheid van Caroline’s getuigenverklaring tijdens de openbare zitting droeg eraan bij dat de aanklacht werd afgezwakt tot ‘lichte’ mishandeling, waarop een mild vonnis volgde.

En dat terwijl Von Hannover tijdens de rechtszaak liet doorschemeren eigenlijk ook best een beetje genoten te hebben van de matpartij: ,,Ik heb mijn vrienden verdedigd. En het deed me best plezier dat ik hem links en rechts om zijn oren kon slaan!”

Mensenleven

Maar nu is er binnenkort wéér een rechtszaak. En opnieuw valt de naam van de Monegaskische prinses die daarin wordt meegesleept omdat haar Ernst August te koppig blijkt om de zaak in den minne te schikken. Bovendien gaat het nu niet slechts om gekrenkte eer, zoals in Kenia, maar om veel meer en dat zou weleens fatale gevolgen voor het aanzien van Caroline en Ernst August kunnen hebben. Deze keer handelt het zelfs om een mensenleven en de vraag in welke mate zij verantwoordelijk zijn voor de dood van een medewerker, weer op dat eiland Kamu!

Het is een verdrietige vader die de twee het overlijden van zijn zoon aanwrijft en al jaren procedeert tegen het echtpaar, dat alleen op papier nog samen is. Alleen al dat deze zaak opnieuw in een rechtszaal zal moeten worden uitgevochten, is voor Caroline buitengewoon pijnlijk en een aanval op haar persoonlijk. De zoveelste. Het eerdere mishandelingsproces en de affaire van haar echtgenoot met een prostituee leverden de prinses ook al gezichtsverlies op. En niet alleen in Monaco vraagt men zich zo langzamerhand af: waarom gaat Caroline niet eindelijk scheiden?

Volgende maand doet de rechter in Mombasa uitspraak in de langlopende rechtszaak tegen de Von Hannovers. Zestien jaar lang al worden zij reeds achtervolgd door deze kwestie, die is aangespannen door Chris Robertson (78) die gerechtigheid wil voor zijn in 2000 omgekomen zoon.

Deze Nick Robertson was 31 toen hij in 2000 met zijn vrouw Sue (48) en zijn zoontje Joe, nu achttien, naar Lamu kwam om daar voor de Von Hannovers een appartementencomplex te bestieren. De adellijke familie viert daar regelmatig zelf vakantie, maar verhuurt er ook vier villa’s voor zo’n ruime 700 euro per nacht. Voor het complex zocht men een huismeester en die werd gevonden in deze Nick. Hij ging aan de slag voor Shela House Management Ltd., de bv waarin Ernst August deze eigendommen in heeft ondergebracht.

Al snel sloeg het noodlot toe. Op 10 augustus 2000 werd Nick ’s avonds naar een van de villa’s geroepen omdat de huurders klaagden dat zij niet konden douchen. Conciërge Angelika Schuetz verklaarde: ,,Dat was een flinke tegenvaller voor die mensen. Ze waren net terug van het strand, de vis lag op de grill voor het diner en plotseling was er geen water meer.”

Nick deed een poging de pomp te repareren en liet zich daarvoor in een put zakken. Hij riep naar boven dat er een flinke luchtbel in de leiding zat en dat hij het probleem meteen kon oplossen. Angelika Schuetz: ,,Maar ineens schreeuwde hij: ’Ik heb een stroomschok gekregen!’ We hoorden een plons en toen was het stil.”

Kruipruimte

Nick Robertson kon alleen nog dood uit de kruipruimte geborgen worden. Vermoedelijk was hij door de schok bewusteloos geraakt en verdronk hij in de laag water die in de schacht stond.

Voor zijn schoondochter en kleinkind eiste Nicks vader Chris Robertson een schadevergoeding van huiseigenaren Von Hannover, die hij aansprakelijk hield. Die lieten via hun advocaten direct weten de verantwoordelijkheid af te schuiven omdat zijn zoon er zelf schuldig aan was dat hij de stroomtoevoer naar de pomp niet eerst had afgesloten.

Robertson, geschokt door die kille afwijzing, startte een procedure die al in 2003 terechtkwam bij de hoogste rechter in de hoofdstad Mombasa. Jaar na jaar volgden nieuwe zittingen waarin de Von Hannover-familie zich even halsstarrig bleef opstellen als dat zij kort na de dood van de jonge vader ook al deden.

Uit technisch onderzoek bleek meteen al dat er een kabel van de pomp verkeerd aangesloten was en geaard had moeten zijn. Formeel zou Ernst August als huiseigenaar daar aansprakelijk voor kunnen zijn. In elk geval zou Nick hierdoor minder ‘schuld’ hebben aan zijn eigen dood.

Afgezien van die vraag is het de familie Robertson een doorn in het oog hoe de schatrijke Von Hannovers zich steeds hebben opgesteld: kil en harteloos. Steeds hebben zij voor de harde lijn gekozen en geen moment oog gehad voor de vrouw van Nick die met haar kindje achterbleef in het paradijs op aarde dat voor haar in één klap in een eenzame hel veranderde.

Schoonfamilie

Ook dat Caroline - die voor verschillende charitatieve instellingen zo veel goed doet - er bij haar echtgenoot en haar schoonfamilie niet op aanstuurt na bijna zeventien jaar eindelijk iets te regelen voor Nicks nabestaanden, vinden zij onvoorstelbaar en een schande.

Is voor Chris Robertson de dood van zijn zoon al erg genoeg, wat er daarna allemaal gebeurde maakte het verdriet alleen maar groter. Toch heeft hij geen moment overwogen de zaak maar op te geven. Hij knokt verder en verwacht volgende maand alsnog zijn gelijk te halen bij de Keniaanse Hoge Raad, die met een voor hun ongunstig vonnis Caroline en Ernst August opnieuw een smet op hun hoogadellijke blazoen kan bezorgen.