Nieuws/Entertainment
766708
Entertainment

Karin Bloemen opent Wim Sonneveld-expositie

Wim Sonneveld

Wim Sonneveld

Entertainer Karin Bloemen opent vanmiddag in gebouw De Bazel in Amsterdam een tentoonstelling over collega Wim Sonneveld, die een eeuw geleden werd geboren. De expositie bestaat uit foto’s gemaakt door twaalf fotografen en een aantal persoonlijke spullen van Sonneveld, die in 1974 overleed.

Wim Sonneveld

Wim Sonneveld

Zo zijn de tamboerijn en de hoofdtooi te zien die Sonneveld gebruikte bij het nummer Nikkelen Nelis, het boordje van zijn type Frater Venantius, één van de hoedjes die hij droeg bij het nummer Josefien en verder een schminkkoffer en een toupet.

De foto’s zijn van bekende fotografen als Paul Huf, Jutka Rona en Sem Presser, maar ook bijvoorbeeld van ene Annelies Romein, die Sonneveld portretteerde voor het schilderij dat van hem werd gemaakt als Pierrot en dat jaren in de foyer van een Amsterdams theater hing. De enige vertegenwoordigde fotograaf die nog leeft, is van plan naar de opening te komen: Theo Noort.

Het gaat onder meer om niet eerder getoonde foto’s uit series die werden gemaakt voor platenhoezen en programmaboekjes. „Alle foto’s zijn met de beste technieken direct overgenomen van de originele beelddragers”, aldus samensteller Frank Jochemsen. De expo van het Maria Austria Instituut is tot half januari gratis te bezoeken.