Nieuws/Entertainment
769495
Entertainment

Arthur Japin stopt definitief met acteren

Arthur Japin

Arthur Japin

Schrijver Arthur Japin gaat niet meer in het theater acteren. Dat stelde hij vandaag tijdens een interview met dj Evelien de Bruijn op NPO Radio 2.

Arthur Japin

Arthur Japin

Japin stond zes jaar geleden voor het laatst op de planken in het stuk Veel gedoe om niks van William Shakespeare. Het was de eerste keer in ruim een kwart eeuw dat de schrijver in een toneelvoorstelling acteerde. Verder was Japin te zien in series als Flodder en Onderweg naar morgen.

„Ik werd laatst gevraagd voor iets anders in het theater”, bekende Japin. „Ik heb heel lang nagedacht, maar toch nee gezegd. Ik zou geen ja meer zeggen tegen een rol in een toneelstuk.” Over de reden stelde de schrijver: „Toen ik Shakespeare speelde, wist ik weer waarom ik vroeger acteur wilde worden en ik wist ook weer waarom ik het niet wilde. Dat laatste gevoel was sterker.”

Verder noemde hij Harry Mulisch de beste Nederlandse schrijver ooit en vertelde hij dat Anna Karenina (Tolstoj) in zijn ogen het beste boek ooit is. Japin was te gast in het radioprogramma vanwege de publicatie van zijn nieuwe boek Kolja, over de vriendschap tussen een doofstomme jongen en de broers Modest en Pjotr Iljitsj Tsjaikovsky.